• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Vijf stappen bij gewichtstoename voor wie de pil gebruikt

Vijf stappen bij gewichtstoename voor wie de pil gebruikt

Bent u enkele kilo’s bijgekomen sinds u de pil gebruikt? Dan is het normaal dat u er iets aan wil doen. Hieronder vindt u enkele vragen die u zich moet stellen en welke stappen u kunt zetten.

Pil en gewichtstoename: wat moet ik doen?

De pil kan leiden tot een beperkte gewichtstoename, maar meestal ligt de oorzaak van de gewichtstoename elders.

De hormonen spelen namelijk een rol in het opslaan van vet en het ophouden van water, maar bij de nieuwe generatie pillen is de hormonendosis erg laag en is gewichtstoename eerder een uitzondering.

 

1) Zijn er andere veranderingen in mijn leven?

De pil ligt dus niet per se aan de basis. Begin met de andere veranderingen op een rijtje te zetten die zich in uw leven hebben voltrokken sinds u de pil neemt. Bent u gestopt met roken? Is er iets in uw eetgewoonten veranderd? Staat u onder grote stress? Bent u op  vakantie geweest? Bent u gestopt met sporten? Dat en andere dingen kunnen er allemaal in mindere of meerdere mate voor zorgen dat u enkele kilo’s bijkomt. Het loont dus de moeite om even na te denken! Het is wel zo dat de pil soms de eetlust vergroot. De pil leidt ook vaker tot gewichtstoename bij vrouwen die ook tijdens de zwangerschap veel bijkomen.

 

2) Stop enkele maanden met de pil

Stop enkele maanden met de pil en verander voor de rest niets aan uw manier van leven. Houd intussen uw gewicht in het oog. Als het stabiel blijft, ligt de oorzaak duidelijk niet bij de pil.

Zet deze stap wel niet ondoordacht. Gebruik zeker altijd een ander, niet-hormonaal anticonceptiemiddel zoals het condoom of het spiraaltje!

 

3) Neem een pil met een lagere dosis

Vraag uw huisarts of hij u een andere pil wil voorschrijven, met een lagere of zelfs heel lage dosis (30, 20, of zelfs 15 microgram ethynilestradiol). Misschien zal uw arts de micropil voorstellen. Die bevat geen oestrogenen, maar uitsluitend progestatieven.

 

4) Laat een bloedstaal nemen

Vraag uw huisarts om een bloedonderzoek (hormonen, bloedsuikerspiegel, cholesterol, triglyceriden…). Via de uitslag van het onderzoek kan misschien een andere, vaak voorkomende oorzaak voor aanzienlijke gewichtstoename bij pilgebruik worden vastgesteld.

 

5) Gebruik een ander niet-hormonaal anticonceptiemiddel

Laat bijvoorbeeld een spiraaltje plaatsen. U kunt ook kiezen voor een definitieve vorm van anticonceptie en uw eileiders laten verbreken als u geen kinderen meer wilt. Of probeer een anticonceptief implantaat.

 

Voor elk probleem bestaat een oplossing. Praat erover met uw huisarts of uw gynaecoloog tijdens een consultatie die specifiek aan dit probleem gewijd is.

Artikel gepubliceerd door op 27/04/2011

Bronnen: http://docteurdavidelia.fr

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Pil en gewicht, wat zijn de risico’s?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Orale anticonceptie (de oestroprogestagene pil)

 • De eerste oestroprogestagene pil werd in 1955 ontwikkeld en kwam aan het begin van de jaren zestig op de Europese markt....
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating