• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  53 mening
 • Commentaren (0)

Vijf oefeningen om uw nekspieren te versterken

Vijf oefeningen om uw nekspieren te versterken

Hebt u gevoelige nekwervels? Veroorzaken uw nek of uw schouders soms ongemakken of zelfs pijn? Dan is het misschien tijd om de spieren van uw nekstreek te versterken. Hieronder vindt u 5 oefeningen specifiek voor de nekspieren. Doe ze verschillende keren per week.

Zwakke nek versterken

Hebt u af en toe last van uw nek? Bepaalde houdingen, bewegingen en activiteiten zoals op de pc werken kunnen leiden tot stijfheid, hinder, en soms zelfs pijn in de nek en de schouders. Met een aantal simpele oefeningen die de spieren rond uw nekwervels versterken, kunt u komaf maken met deze ongemakken.
Let wel, de hier voorgestelde oefeningen zijn alleen bedoeld om de spanningen in de hoge rug te verminderen. Voor stijfheid in de nek en andere artroseproblemen die schade kunnen veroorzaken aan de nekwervels moet u naar een arts of een kinesitherapeut.

Neem rustig de tijd om de oefeningen te doen. Mijd vooral snelle bewegingen en bruusk drukken. Vergroot de kracht van de druk lichtjes en heel geleidelijk aan zodat u meer weerstand moet bieden. U kunt ook het aantal drukmomenten opvoeren van 20 naar 50.
Doe de oefeningen verschillende keren per week, ideaal is 3 tot 4 keer. Dan pas zijn ze doeltreffend.

Nekspieroefening nr. 1Haak uw vingers in elkaar en zet ze achter uw hoofd, spreid uw ellebogen zo ver mogelijk open en trek uw kin in. Duw nu met uw handen uw hoofd naar voren en duw tegelijk uw hoofd naar achteren om weerwerk te bieden. Werk met korte drukmomenten zonder een dynamische beweging van te maken. Herhaal deze drukmomenten 15 tot 20 keer.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/02/2016
Origineel artikel geschreven door op 29/06/2009

Bronnen: Rhumatologie en Pratique, http://www.rhumatopratique.com ; Association Française de Chiropratique www.chiropratique.org ; Commission scolaire de la Région de Sherbrooke, Canada.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten