Vijf minuten lopen is al genoeg om langer te leven

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 10h37
-A +A

Wie regelmatig gaat lopen, vermindert het risico op vroegtijdig overlijden met drie jaar.

Dat blijkt uit een nieuwe grootschalige Amerikaanse studie.

Maar er is nog meer goed nieuws: het effect is ook al voelbaar in trainingen van korte duur.

PUB

Joggers leven langer

De onderzoekers volgden voor deze studie gedurende een periode van 15 jaar 43.000 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar.

Uit de resultaten blijkt dat joggingsessies van korte duur hetzelfde positieve effect hebben op de levensverwachting als lange trainingen. Elke dag 5 tot 10 minuten joggen of een goed halfuur trainen heeft met andere woorden precies dezelfde voordelen.

Ook de intensiteit van het joggen is niet zo belangrijk. De levensverwachting stijgt zowel bij wie aan hardlopen doet als bij wie in een rustig tempo jogt.

Slotsom: niet het tempo of de afgelegde afstand en ook niet de lengte van de training zijn belangrijk. Wat telt, is de regelmaat. Vijf tot tien minuten joggen heeft al effect, op voorwaarde dat u meerdere keren per week gaat lopen. Tijdsgebrek is net het meest aangehaalde argument door mensen die weinig actief zijn. Misschien kan de uitslag van dit onderzoek hen overhalen om de stap te zetten…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 10h37

Lee DC, Journal of the American College of Cardiology, juin 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Lopen doet langer leven Geüpdatet op 26/08/2008 - 00h00

Regelmatig joggen vertraagt het verouderingsproces. Meer nog, lopen doet langer leven. 70- en 80-plussers die actief blijven, verkleinen hun kans op een vroegtijdig overlijden met de helft.

Joggen: twaalf tips voor beginners Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Ziehier de twaalf belangrijkste tips voor wie wil beginnen te joggen. Joggen is simpel, maar u moet wel enkele basisprincipes in acht nemen om een goede start te nemen en het ook vol te houden. Want alleen regelmatig lopen over een lange periode leve...

Zin om aan het joggen te gaan? Gepubliceerd op 12/05/2015 - 10h19

Joggen ? Dat is een lichaamsactiviteit die haast niets kost en die u overal kunt beoefenen. De voordelen voor de gezondheid zijn duidelijk bewezen. Als u bang bent voor blessures, geven we u graag een paar tips mee om ermee te starten.

Wat is het best, wandelen of joggen? Geüpdatet op 03/06/2013 - 14h12

Moeten we joggen voor onze gezondheid of is wandelen beter? Het antwoord hangt af van wat u er precies mee wilt bereiken. Maar doe in ieder geval wat u graag doet!

Meer artikels