• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vijf drogredenen om u niet te laten inenten tegen de A-griep

Vijf drogredenen om u niet te laten inenten tegen de A-griepWe horen zoveel negatiefs over het vaccin tegen de A (H1N1) griep dat we haast paranoïde zouden worden. Veel mensen bedenken uit angst voor dat vaccin allerlei argumenten of beter drogredenen om zich niet te hoeven laten vaccineren tegen de A (H1N1) griep. Het zou nochtans logischer zijn dat we bang waren voor de A-griep in plaats van voor het vaccin!

1) Het vaccin tegen de A-griep is niet betrouwbaar. Het is overhaast ontwikkeld door de laboratora: Fout


Het vaccin tegen de A-griep is volgens dezelfde procedures en klinische tests ontwikkeld als het vaccin tegen de seizoensgriep. De procedures zijn tegenwoordig duidelijk vastgelegd en veilig. De laboratoria die het vaccin tegen de A-griep ontwikkeld en daarna geproduceerd hebben, staan bekend om hun jarenlange ervaring met vaccins. Het nieuwe vaccin werd door de gezondheidsinstanties op dezelfde manier beoordeeld als het vaccin tegen de gewone wintergriep. Het vaccin tegen de A-griep is dan ook even veilig voor de volksgezondheid als het seizoensvaccin.

2) Het vaccin tegen de A-griep bevat gevaarlijke adjuvantia: Fout


Er woedt een heuse polemiek rond de zogeheten adjuvantia, dat zijn stoffen die gebruikt worden om de immuunrespons te versterken en zo de dosis antigenen van het vaccin te beperken. Deze stoffen worden al sinds jaar en dag gebruikt. Zonder adjuvantia had men nooit op zo'n korte tijd het grote aantal vaccins tegen de A-griep dat voor deze pandemie nodig was, kunnen ontwikkelen. Volgens de specialisten van de vaccins "kan het gebruik van een adjuvans een ruimere immuunefficiëntie in de hand werken als het virus zou muteren". De momenteel beschikbare geadjuveerde vaccins tegen de A-griep bevatten squaleen. Die stof zit ook in een vaccin tegen de seizoensgriep dat al sinds 2001 wordt gebruikt (Gripguard), en ook in het vaccin tegen baarmoederhalskanker (Cervarix). In beide gevallen zijn hierover geen problemen vermeld.
Van thiomersal, een conserveermiddel op basis van kwik, wordt dan weer beweerd dat het leidt tot neurologische problemen en autisme. Maar zo lang dit niet bewezen is, blijft men het gebruiken voor de productie van multidosisvaccins (in één flesje zitten dan verschillende doses van het vaccin). De ingespoten hoeveelheid is trouwens minimaal. Ze ligt in ieder geval veel lager dan wat we binnenkrijgen bij het eten van besmette vis....
Bij wijze van voorzorg is de stof wel uit de vaccins met monodosis gehaald (één flesje = één dosis van het vaccin).

Artikel gepubliceerd door op 15/12/2009

Bronnen: Institut national de veille sanitaire (InVS), november 2009; Le Quotidien du Médecin, 17 november 2009; Black S. Lancet 2009; versnelde online-publicatie 31 oktober 2009 (DOI: 1016/S0140-6736(09)61877-8); Egora.fr, 27 november 2009.

Vindt u het artikel interessant?