• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Videospelletjes tegen stress?

Videospelletjes tegen stress?Videospelletjes hebben vaak een slechte reputatie. Ze zouden de agressiviteit en de angst doen toenemen en een negatief effect hebben op de psyche. Maar sommige psychologen zien het nut dat videospelletjes kunnen hebben voor verschillende therapeutische toepassingen. Zo zouden ze een goed middeltje kunnen zijn om stress te reduceren.

Een antistress spel?

Het ziet er naar uit dat de oorzaak van stress in de perceptie ligt van het gevaar rondom ons, van sociale bedreigingen. Dat zorgt voor een gevoel van onzekerheid en dus ook voor stress. Mensen met stress zouden de neiging hebben om meer dan anderen bedreigende of stresserende elementen op te merken in hun omgeving.
Een studie (1) heeft aangetoond dat een videospelletje die neiging kan doen afnemen. Het spel poogt de capaciteit te stimuleren om positieve tekens op te merken die een bron zijn van vertrouwen en veiligheid zodat de neiging om stresserende elementen te zien daalt.

Hoe werkt het?

Het spelprincipe is eenvoudig. Men moet in een geheel van verschillende aangezichten die gezichten vinden die open zijn en glimlachen en er op klikken wanneer ze opduiken. Tegelijkertijd moet men vermijden om gezichten aan te klikken die bedreigend of triest ogen. Bij mensen die deelnamen aan het onderzoek en het spelletje testten bleek het cortisolgehalte (stresshormoon) te dalen. Bovendien nam hun zelfvertrouwen toe, net zoals hun prestaties op het werk.

Artikel gepubliceerd door op 16/09/2008

Bronnen: (1) Cutting stress off at the pass: reducing vigilance and responsiveness to social threat by manipulating attention. Dandeneau SD, Baldwin MW et al. J Pers Soc Psycho, oktober 2007.

Vindt u het artikel interessant?