Videospelletjes tegen stress?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 16/09/2008 - 00h00
-A +A

Videospelletjes hebben vaak een slechte reputatie. Ze zouden de agressiviteit en de angst doen toenemen en een negatief effect hebben op de psyche. Maar sommige psychologen zien het nut dat videospelletjes kunnen hebben voor verschillende therapeutische toepassingen. Zo zouden ze een goed middeltje kunnen zijn om stress te reduceren.

PUB

Een antistress spel?

Het ziet er naar uit dat de oorzaak van stress in de perceptie ligt van het gevaar rondom ons, van sociale bedreigingen. Dat zorgt voor een gevoel van onzekerheid en dus ook voor stress. Mensen met stress zouden de neiging hebben om meer dan anderen bedreigende of stresserende elementen op te merken in hun omgeving.
Een studie (1) heeft aangetoond dat een videospelletje die neiging kan doen afnemen. Het spel poogt de capaciteit te stimuleren om positieve tekens op te merken die een bron zijn van vertrouwen en veiligheid zodat de neiging om stresserende elementen te zien daalt.

Hoe werkt het?

Het spelprincipe is eenvoudig. Men moet in een geheel van verschillende aangezichten die gezichten vinden die open zijn en glimlachen en er op klikken wanneer ze opduiken. Tegelijkertijd moet men vermijden om gezichten aan te klikken die bedreigend of triest ogen. Bij mensen die deelnamen aan het onderzoek en het spelletje testten bleek het cortisolgehalte (stresshormoon) te dalen. Bovendien nam hun zelfvertrouwen toe, net zoals hun prestaties op het werk.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 16/09/2008 - 00h00 (1) Cutting stress off at the pass: reducing vigilance and responsiveness to social threat by manipulating attention. Dandeneau SD, Baldwin MW et al. J Pers Soc Psycho, oktober 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Stress: een fysiek probleem! Gepubliceerd op 09/05/2011 - 17h12

Stress is tegenwoordig de ergste vijand van de moderne mens. Stress is nochtans oorspronkelijk een afweermechanisme van ons lichaam dat bestemd is om te strijden tegen de spanningen en om nieuwe situaties het hoofd te bieden. Waarom heeft stress dan...

Hoe overleef je een complex? Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Dat diegene zonder een of meerdere complexen de eerste steen werpt! Wat de mensen van elkaar doet verschillen, zijn niet zozeer de complexen zelf, maar wel de manier om ermee om te gaan. Sommige kunnen dat erg goed, terwijl anderen de indruk hebben d...

Meer artikels