Videospelletjes: jongeren nemen meer risico’s in het echte leven

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 12/08/2014 - 09h59
-A +A

De zoveelste studie wijst videospelletjes met de vinger omdat jonge spelers er agressief van zouden worden.

Het verschil is dit keer dat nu alle types van gedrag onder de loep zijn genomen.

Videospelletjes: meer geweld, maar ook meer alcohol, meer roken, meer risicogedrag, enz.

De onderzoekers hebben jongeren gevolgd die allemaal fan waren van drie bekende games. Alle drie staan ze erom bekend antisociale helden op te voeren die heel wat risicogedrag vertonen. Het gaat om Grand Theft Auto (GTA), Manhunt en Spiderman.

De conclusies van de onderzoekers zijn formeel:

  • Hoe meer een jongere speelt, hoe meer zijn persoonlijkheid erdoor wordt beïnvloed: rebels gedrag, zich aangetrokken voelen tot gevaar, risico’s nemen.
  • Hoe meer een jongere speelt, hoe meer risicogedrag hij gaat ontwikkelen: alcoholgebruik, roken, onvoorzichtig rijgedrag en onveilig vrijen.
  • Bij meisjes zijn de effecten van de videospelletjes op het gedrag groter dan bij jongens.

Sommige videospelletjes veroorzaken veranderingen in persoonlijkheid en in attitude

Via deze spelen - die eigenlijk ontwikkeld zijn voor volwassenen - identificeren de jongeren zich met de helden die allesbehalve aanbevelenswaardig gedrag vertonen.

Wat kunt u concreet doen? Als u een jongere er niet toe kunt overhalen om de games te laten, kunt u op zijn minst de ‘speeltijd’ beperken en vastleggen. Ideaal is natuurlijk als u hem met verstand van zaken de weg wijst naar andere, niet gewelddadige en sociaal aanvaardbaardere types van spelletjes. Kies in ieder geval voor de dialoog in plaats van iets te verbieden. Dat laatste leidt al te vaak tot conflicten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 12/08/2014 - 09h59

Journal of Personality and Social Psychology, août 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Het einde van polio? Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Kinderverlamming is een besmettelijke virale ziekte die verlammingen veroorzaakt die in mindere of meerdere mate verspreid en in mindere of meerdere mate ernstig zijn. Die verlammingen hebben te maken met de vernietiging van motorische neuronen in he...

Hyperactiviteit: een neurologische stoornis Gepubliceerd op 22/08/2014 - 16h28

Hyperactiviteit is een neurologische stoornis Het is een gevolg van een verstoorde hersenwerking waarvoor vandaag nog geen enkele afdoende behandeling bestaat. ADHD (attention deficit hyperactivity disorder/aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit...

Maag-darmontstekingen bij baby’s: Hoe reageren? Gepubliceerd op 07/10/2015 - 10h05

De herfst en de winter staan vaak synoniem voor maag- en darmklachten . Bij volwassenen zijn ze vaak onschuldig. Bij baby’s daarentegen kunnen ze onrustwekkend evolueren en uitdroging veroorzaken en eindigen met een ziekenhuisopname. Wat zijn de symp...

Meer artikels