Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Videospelletje tegen lui oog

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/03/2015 - 22h19
-A +A

Een lui oog - in het vakjargon amblyopie - is een oog dat niet naar behoren functioneert. Het probleem is vaak toe te schrijven aan het feit dat in de kindertijd één oog minder efficiënt is dan het andere. Onze hersenen "leren" niet om het te gebruiken. Ook als het oog een beeld kan doorsturen naar de hersens, wordt dat beeld soms nog genegeerd.

Amblyopie of lui oog: alleen in de kindertijd te behandelen?

Amblyopie kan meestal alleen maar gecorrigeerd worden als het kind nog heel jong is. Dan hebben de hersenen de reflex nog niet verworven om maar door één oog te zien. Na het zesde of zevende levensjaar zijn de resultaten van de behandeling meestal teleurstellend. Ouders krijgen ook meestal te horen dat er geen remedie bestaat tegen een lui oog. Toch zijn er therapieën die het gezichtsvermogen van het aangetaste oog - toch op zijn minst gedeeltelijk - kunnen helpen herstellen. Volgens een heel recente studie zouden zowaar computerspelletjes doeltreffend zijn!

Helpen videospelletjes tegen een lui oog?

Een studie werd in 2010 in California uitgevoerd op een twintigtal patiëntjes. Uit het onderzoek bleek dat een actiespel op de pc (en waarbij op bepaalde doelwitten moest worden geschoten) de gezichtsscherpte van het luie oogmet 30% kan verbeteren. Het is even doeltreffend als een ander videospel (waarbij op het scherm dingen moesten worden opgebouwd) dat werd uitgevoerd met het goede oog afgedekt. 

Het gebruik van videospelen om amblyopie te behandelen is nu ook een feit. Het computerspel in kwestie is ontwikkeld door het Franse bedrijf Ubisoft. Het wordt gespeeld met een stereoscopische bril (één glas is blauw, het andere rood om 3D-zicht mogelijk te maken) en moet aan elke individuele patiënt door een oogdeskundige worden aangepast.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/03/2015 - 09h19 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/03/2015 - 22h19

Li, R., PLoS Biology, septembre 2010

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Computer: opgelet voor de ogen! Geüpdatet op 07/12/2004 - 00h00

De hele dag achter uw pc zitten, is misschien niet ongevaarlijk. Zo blijkt uit een Japanse studie dat deze steeds sterker verspreide werkgewoonte gezichtsstoornissen bevordert.

Moe, gestresseerd, pompaf... hoe kom je er weer bovenop? Gepubliceerd op 15/10/2013 - 12h58

Werk, avondjes, etentjes, boodschappen, huishouden, kinderen, en een week nadien weer precies van 't zelfde! U bent moe, uitgeput, gespannen, kortom het wordt u te veel. Geen reden tot paniek:! Een beetje op uw voeding letten, wat structuur brengen e...

Constipatie: even voorstellen Gepubliceerd op 26/05/2016 - 17h10

Constipatie is zelden een reden om zich zorgen over te maken of zelfs om op raadpleging te gaan bij een arts. Dat is enigszins normaal omdat enkele aanpassingen aan onze voeding en onze gewoonten al kunnen volstaan om het probleem op te lossen. Daaru...

Meer artikels