• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Videospelletje tegen lui oog

Videospelletje tegen lui oog

Een lui oog - in het vakjargon amblyopie - is een oog dat niet naar behoren functioneert. Het probleem is vaak toe te schrijven aan het feit dat in de kindertijd één oog minder efficiënt is dan het andere. Onze hersenen "leren" niet om het te gebruiken. Ook als het oog een beeld kan doorsturen naar de hersens, wordt dat beeld soms nog genegeerd.

Amblyopie of lui oog: alleen in de kindertijd te behandelen?

Amblyopie kan meestal alleen maar gecorrigeerd worden als het kind nog heel jong is. Dan hebben de hersenen de reflex nog niet verworven om maar door één oog te zien. Na het zesde of zevende levensjaar zijn de resultaten van de behandeling meestal teleurstellend. Ouders krijgen ook meestal te horen dat er geen remedie bestaat tegen een lui oog. Toch zijn er therapieën die het gezichtsvermogen van het aangetaste oog - toch op zijn minst gedeeltelijk - kunnen helpen herstellen. Volgens een heel recente studie zouden zowaar computerspelletjes doeltreffend zijn!

Helpen videospelletjes tegen een lui oog?

Een studie werd in 2010 in California uitgevoerd op een twintigtal patiëntjes. Uit het onderzoek bleek dat een actiespel op de pc (en waarbij op bepaalde doelwitten moest worden geschoten) de gezichtsscherpte van het luie oogmet 30% kan verbeteren. Het is even doeltreffend als een ander videospel (waarbij op het scherm dingen moesten worden opgebouwd) dat werd uitgevoerd met het goede oog afgedekt. 

Het gebruik van videospelen om amblyopie te behandelen is nu ook een feit. Het computerspel in kwestie is ontwikkeld door het Franse bedrijf Ubisoft. Het wordt gespeeld met een stereoscopische bril (één glas is blauw, het andere rood om 3D-zicht mogelijk te maken) en moet aan elke individuele patiënt door een oogdeskundige worden aangepast.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/03/2015
Origineel artikel geschreven door op 20/03/2015

Bronnen: Li, R., PLoS Biology, septembre 2010

Vindt u het artikel interessant?