• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vibrerende zolen: een evenwichtig concept

Vibrerende zolen: een evenwichtig concept Een nieuw concept is geboren: "stochastische resonantie". Deze wetenschappelijke benaming betekent dat het dragen van vibrerende zolen oudere personen zou kunnen helpen hun evenwicht te verbeteren en dus de risico's om te vallen en iets te breken, te reduceren.

Deze werken kaderen in het onderzoek naar nieuwe middelen om vallen bij ouderlingen te voorkomen. We moeten er meteen bijzeggen dat het hier nog om voorlopige gegevens gaat. Hoe dan ook, het basispostulaat van de wetenschappers is het volgende: subtiele trillingen op de voetzool zouden de evenwichtscentra kunnen stimuleren en zo de houding verbeteren.

Om deze hypothese te testen, werden een vijftiental jongeren van ongeveer 23 jaar en een dozijn bejaarde personen van gemiddeld 73 jaar gerekruteerd. De vrijwilligers aanvaardden om normale zolen te dragen of zolen op basis van een gel met drie op een willekeurige frequentie vibrerende elementen, twee vooraan aan de voet en een onder de hiel, die samen een stimulatiesysteem vormen met lage frequentie, dat voor de proefpersonen niet opspoorbaar was. Vervolgens moesten zij geblinddoekt tien minuten lang blijven rechtstaan met de armen langs het lichaam. Gedurende die tijd werden verschillende metingen gedaan om te evalueren in welke mate het lichaam van de vrijwilligers schommelde.

De auteurs constateren een duidelijke verbetering van het evenwicht bij de oudere personen die vibrerende zolen gebruiken. Ook bij de jongeren lag de graad waarin ze heen en weer schommelden lager, zij het veel minder duidelijk. Dankzij deze speciale orthopedische protheses bereikten de senioren dezelfde mate van evenwicht als jongeren zonder vibrerende zolen.

Dat resultaat is bemoedigend, want het suggereert dat dit soort hulpmiddel de prestaties bij activiteiten met actief evenwicht, zoals wandelen, kan verbeteren en een door de leeftijd instabiel geworden houding kan compenseren.

Artikel gepubliceerd door op 18/11/2003

Bronnen: Priplata A.A. et coll., The Lancet, 362 (9390) : 1123-1124, 4 oktober 2003.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten