Vibrerende zolen: een evenwichtig concept

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/11/2003 - 00h00
-A +A

Een nieuw concept is geboren: "stochastische resonantie". Deze wetenschappelijke benaming betekent dat het dragen van vibrerende zolen oudere personen zou kunnen helpen hun evenwicht te verbeteren en dus de risico's om te vallen en iets te breken, te reduceren.

PUB

Deze werken kaderen in het onderzoek naar nieuwe middelen om vallen bij ouderlingen te voorkomen. We moeten er meteen bijzeggen dat het hier nog om voorlopige gegevens gaat. Hoe dan ook, het basispostulaat van de wetenschappers is het volgende: subtiele trillingen op de voetzool zouden de evenwichtscentra kunnen stimuleren en zo de houding verbeteren.

Om deze hypothese te testen, werden een vijftiental jongeren van ongeveer 23 jaar en een dozijn bejaarde personen van gemiddeld 73 jaar gerekruteerd. De vrijwilligers aanvaardden om normale zolen te dragen of zolen op basis van een gel met drie op een willekeurige frequentie vibrerende elementen, twee vooraan aan de voet en een onder de hiel, die samen een stimulatiesysteem vormen met lage frequentie, dat voor de proefpersonen niet opspoorbaar was. Vervolgens moesten zij geblinddoekt tien minuten lang blijven rechtstaan met de armen langs het lichaam. Gedurende die tijd werden verschillende metingen gedaan om te evalueren in welke mate het lichaam van de vrijwilligers schommelde.

De auteurs constateren een duidelijke verbetering van het evenwicht bij de oudere personen die vibrerende zolen gebruiken. Ook bij de jongeren lag de graad waarin ze heen en weer schommelden lager, zij het veel minder duidelijk. Dankzij deze speciale orthopedische protheses bereikten de senioren dezelfde mate van evenwicht als jongeren zonder vibrerende zolen.

Dat resultaat is bemoedigend, want het suggereert dat dit soort hulpmiddel de prestaties bij activiteiten met actief evenwicht, zoals wandelen, kan verbeteren en een door de leeftijd instabiel geworden houding kan compenseren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/11/2003 - 00h00 Priplata A.A. et coll., The Lancet, 362 (9390) : 1123-1124, 4 oktober 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hebt u orthopedische zolen nodig? Geüpdatet op 06/05/2013 - 12h14

Een slechte houding verbeteren, pijn aan de voeten verlichten maar ook de pijn aan heupen en rug... Heeft u al eens gedacht aan orthopedische zolen? Al onze goede raad om te zien of u er nodig heeft!

Trek uw kind goede schoenen aan! Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Tussen 9 en 24 maanden groeien de voeten van een kind snel (+2,5 cm). Tot 5 jaar groeien ze nog ongeveer 1 cm per jaar. Goede schoenen zijn dan ook bijzonder belangrijk, want onaangepast schoeisel houdt een risico in op misvormingen. Ziehier enkele t...

Spaar uw voeten Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

De trend om sportschoenen te dragen om rond te stappen in de stad zorgt voor heel wat voetproblemen . Een goede raad: gebruik uw baskets alleen voor het joggen en draag in de stad degelijke schoenen !

Roken verhoogt de kans op het metabolisch syndroom Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Zowel actief als passief roken verhogen op een dosisafhankelijke manier het risico op het metabolisch syndroom bij adolescenten, en dus op diabetes en hartziekten. Het risico is nog groter bij jongeren die al met overgewicht kampen of beginnend overg...

Meer artikels