• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Vibratietraining: ja, maar. . .

Vibratietraining: ja, maar. . . Trilplaten zijn heel erg in. In verschillende lichaamshoudingen stimuleren de trillingen bepaalde spiergroepen zonder al te veel inspanning. Al naargelang het programma worden trilplaten gebruikt om af te slanken of om te masseren. Maar opgelet, niet iedereen mag gebruik maken van de vibrerende trilplaten.

Spierstimulatie vertienvoudigd

Het bijzondere van de trilplaat is dat het overbrengen van vibraties met een hoge frequentie, de spieren veel harder laat werken dan bij doorsnee lichaamsoefening. Waarom? De vibraties activeren de natuurlijke spierreflexen zodanig dat ze de spieren laten werken aan meer dan 90% van hun capaciteit. Zo kan men op korte tijd interessante resultaten boeken. Fabrikanten van trilplaten hebben het over sessies van 10 of 20 minuten in plaats van anderhalf uur klassieke lichaamsbeweging.

Maar opgelet, niet iedereen mag op de trilplaat omdat de vibraties in sommige gevallen bepaalde letsels of trauma's kunnen verergeren.

Een onvolledig lijstje van contra-indicaties voor de triplaat:

Zwangerschap.
Een spiraaltje.
Een pacemaker.
Ernstige migraine.
Acute hernia, discopathie, spondylolyse en andere rugaandoeningen.
Ernstige artrose.
Gewrichtsprothesen.
Pinnen, vijzen of platen die recht aangebracht werden.
Acute infecties of ontstekingen.
Postoperatieve letsels en andere recente blessures.
Cardiovasculaire aandoeningen.
Diepe veneuze trombose.
Ernstige diabetes.
Epilepsie.
Een tumor.

Het lijstje van de contra-indicaties is niet volledig. Kampt u met een aandoening die niet vermeld werd dan wil dat nog niet zeggen dat u probleemloos gebruik kunt maken van de trilplaat. U moet in elk geval uw arts raadplegen om advies. Alleen uw arts kan met de nodige onderzoeken uitzoeken of u al dan niet op de trilplaat mag en of begeleiding noodzakelijk is of niet.
Geeft de dokter groen licht dan kan iedereen, met uitzondering van zwangere vrouwen, hartlijders en dragers van een pacemaker gebruik maken van de trilplaat. Het gaat om toestellen die afgeleid zijn van de trilplaten die gebruikt worden in de kinesitherapie voor revalidatie. De platen vibreren niet, ze trillen. Beide benen worden niet samen gestimuleerd maar een per een waardoor de spieren op een meer natuurlijke, fysiologische manier werken wat het aantal contra-indicaties beperkt.

Artikel gepubliceerd door op 19/02/2008

Bronnen: Perscommuniqué van Sismo Fitness en Power plate

Vindt u het artikel interessant?