Vezels en hart- en vaatziekten: even alles op een rijtje

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 16/03/2004 - 00h00
-A +A

Plantaardige vezels beschermen niet alleen tegen colonkanker, maar zijn ook gezond voor hart en bloedvaten. Fruit en granen komen er voorlopig als besten uit...

PUB

Er is maar weinig geweten over de impact van het soort vezels (fruit, granen of groenten) op de cardiovasculaire gezondheid. De tot nog toe uitgevoerde studies gingen immers vooral over de totale consumptie van voedingsvezels. Een Amerikaans onderzoeksteam van de Universiteit van Harvard licht een tipje van de sluier…

Positief effect bevestigd

Ze bestudeerden de resultaten van een tiental Amerikaanse en Europese cohortenstudies en vergeleken de invloed van de verschillende soorten voedingsvezels op het risico op kransslagaderziekten (de kransslagaders voorzien het hart van bloed). In totaal leverden ongeveer 350.000 personen informatie over hun consumptie van voedingsvezels en vooral over de botanische oorsprong van die vezels. De eerste conclusie is alvast positief: zoals ook verschillende vroegere studies uitwezen, blijkt er duidelijk een omgekeerde correlatie te zijn tussen voedingsvezels en het risico op kransslagaderziekten, zowel bij mannen als bij vrouwen. Kortom, voedingsvezels zijn goed voor het hart.

Hoe meer vezels, hoe beter

Vezels beschermen trouwens des te meer het hart naarmate ze meer geconsumeerd worden. Elke verhoging van de dagelijkse inname van voedingsvezels met 10 g doet het risico op (al dan niet fatale) kransslagaderziekten met 14 % dalen en het coronaire sterfterisico met 27 %. Kortom: hoe meer vezels u eet, hoe minder risico u loopt om te sterven aan een kransslagaderaandoening.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 16/03/2004 - 00h00 Pereira MA et al. Arch Intern Med 2004 ;164 :370-376
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Voedingsvezels tegen constipatie Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h48

Constipatie is een vaak voorkomend probleem, maar meestal gaat het niet om een ernstige aandoening. In de meerderheid van de gevallen kunnen de transitproblemen opgelost worden door de voeding aan te passen en meer bepaald door het eten van meer veze...

Meer vezels, minder dikkedarmkanker Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h29

Colorectale kanker zit in ons land al decennia lang bij het leiderstrio van de dodelijke tumoren. Hoe komt dat? Misschien door een gebrek aan voedingsvezels op ons bord!

Eet meer vezels! Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Voedingsvezels hebben heel wat troeven. Ze verbeteren de intestinale transit, verhogen het verzadigingsgevoel, spelen een rol bij de preventie van bepaalde kankers en hebben een positief effect op de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, diabe...

Het abc van voedingsvezels Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Voedingsvezels zijn een veelbesproken onderwerp. Dat begon in de loop van de jaren 70 en het is nu nog steeds het geval. Is hun heilzame werking nog altijd actueel? We proberen deze vraag voor u te beantwoorden.

Meer artikels