• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten?

Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten?We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren (vetten) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat u ermee om?

Vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid!


Een groot deel van de vetten of vetzuren die ons lichaam nodig heeft, komt uit de voeding. Het zijn de voedingsstoffen die het meest energie leveren. Zo bevat 1 gram eiwitten of koolhydraten 4 calorieën, terwijl 1 gram vet 9 calorieën oplevert. Deze energie wordt gedeeltelijk opgeslagen in reserves die op elk ogenblik kunnen worden aangesproken, bijvoorbeeld als we lichaamsarbeid doen. Toch mogen we er niet te veel van hebben. We moeten streven naar een goed evenwicht tussen onze voorraad vetzuren (en onze voeding dus) en wat we aan calorieën verbranden. Anders krijgen we overgewicht.

Een ander belangrijk feit dat we in het achterhoofd moeten houden is dat niet alle vetzuren gelijk zijn. Sommige zijn goed voor onze gezondheid, andere worden nefast als we er te veel van binnenkrijgen.

De vetzuren worden meestal ingedeeld in drie grote catégorieën.

De verzadigde vetzuren:


Ze bevorderen de afzetting van cholesterol in de bloedvaten waardoor het risico op hart- en vaataandoeningen stijgt. Let er dus op en gebruik deze vetzuren met mate.

Wat zijn de voornaamste bronnen van verzadigde vetzuren?
Boter, room, kaas, vlees, bereide vleeswaren (worst, charcuterie, hamburgers…), vollemelkproducten, gebak, spek, braadsappen en -vetten, margarines en vetstoffen om te bakken en braden, palmolie, kokosnootolie…

Artikel gepubliceerd door op 07/07/2009

Bronnen: Persdossier GSG Santé Grand Public, april 2009.

Vindt u het artikel interessant?