Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/07/2009 - 00h00
-A +A

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren (vetten) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat u ermee om?

Vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid!


Een groot deel van de vetten of vetzuren die ons lichaam nodig heeft, komt uit de voeding. Het zijn de voedingsstoffen die het meest energie leveren. Zo bevat 1 gram eiwitten of koolhydraten 4 calorieën, terwijl 1 gram vet 9 calorieën oplevert. Deze energie wordt gedeeltelijk opgeslagen in reserves die op elk ogenblik kunnen worden aangesproken, bijvoorbeeld als we lichaamsarbeid doen. Toch mogen we er niet te veel van hebben. We moeten streven naar een goed evenwicht tussen onze voorraad vetzuren (en onze voeding dus) en wat we aan calorieën verbranden. Anders krijgen we overgewicht.

Een ander belangrijk feit dat we in het achterhoofd moeten houden is dat niet alle vetzuren gelijk zijn. Sommige zijn goed voor onze gezondheid, andere worden nefast als we er te veel van binnenkrijgen.

De vetzuren worden meestal ingedeeld in drie grote catégorieën.

De verzadigde vetzuren:


Ze bevorderen de afzetting van cholesterol in de bloedvaten waardoor het risico op hart- en vaataandoeningen stijgt. Let er dus op en gebruik deze vetzuren met mate.

Wat zijn de voornaamste bronnen van verzadigde vetzuren?
Boter, room, kaas, vlees, bereide vleeswaren (worst, charcuterie, hamburgers…), vollemelkproducten, gebak, spek, braadsappen en -vetten, margarines en vetstoffen om te bakken en braden, palmolie, kokosnootolie…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/07/2009 - 00h00 Persdossier GSG Santé Grand Public, april 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De omega-3-vetzuren onder de loep Gepubliceerd op 22/08/2011 - 17h43

Iedereen praat erover. Omega-3-vetzuren behoren tot de zogenaamde polyonverzadigde vetten, en die zijn goed voor de gezondheid en met name voor hart en bloedvaten. Uiteraard is een afwisselende en evenwichtige voeding de enige die geschikt is voor de...

Omega 3 en 6, een wondermiddel? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h43

"Wat een mooi velletje heb je toch! Neem je omega ?" Dat hoor je keer op keer. De omega-vetzuren zijn een heuse hype, het begrip ‘omega’ is volledig in ons taalgebruik ingeburgerd. En het komt alvast beter over dan eicosapentaeenzuur of andere namen...

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Meer artikels