Vetten maken een revolutie mee...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/10/2004 - 00h00
-A +A

Het zit vetten tegenwoordig niet mee. Wegens de opmars van obesitas, is afromen erg in trek. Toch zijn niet alle vetten slecht. Eigenlijk moeten we gewoon "beter vet eten".

PUB

De afname van de hoeveelheid vetten of lipiden in onze voeding is nog steeds een belangrijke doelstelling op het vlak van de voeding, net als het meer eten van fruit en groenten en volgraanproducten en meer lichaamsbeweging.Minder vet eten betekent nochtans niet dat men alle lipiden moet mijden. Integendeel, sommige vetten, zoals de beroemde omega-3, verdienen een belangrijkere plaats in ons menu. Het beste compromis is dus "beter vet eten". Dit begrip kan ambigu lijken en daarom vertrouwde De Belgische Cardiologische Liga in samenwerking met verschillende grote voedingsproducenten (die hun krachten bundelen om voedingsmiddelen voor te stellen die passen in een "nieuw voedingsevenwicht" geïllustreerd door het CLA-Omega3-concept) aan Nicolas Guggenbühl, een beroemde diëtist-voedingsdeskundige, de opdracht toe om de grote principes ervan aan de hand van een kleine brochure met de naam "Beter vet eten voor een betere gezondheid" aan het grote publiek duidelijk te maken.Het werk zal verdeeld worden via de artsenpraktijken, diëtisten en bij de apotheken vanaf het einde van de maand oktober 2004.

Lipiden, een handleiding

Het is bijvoorbeeld niet makkelijk de weg te vinden in de chemische nomenclatuur van de vetzuren of hun invloed op de cholesterol. Wat zijn die omega-3-vetzuren waar men het zo vaak over heeft? De brochure wil de consument helpen om te begrijpen waar de bestaande lipiden uit samengesteld zijn, wat hun nadelen zijn en... hun voordelen.Op het programma allereerst een korte herhaling van het begrip essentiële vetzuren en de kwaliteit van de vetten en de doelstellingen van "beter vet eten". Het werk probeert vervolgens de effecten van de verschillende vetzuren op de cardiovasculaire gezondheid en de problematiek van de cholesterol uit te leggen. De omega-3 komen uiteraard ook uitgebreid aan bod, en niet alleen omwille van hun effecten voor de cardiale gezondheid, want steeds meer werken suggereren dat ze een goede invloed hebben op de hersenen, met name in de ontwikkeling van het zenuwstelsel of de preventie van depressie, de kwaal van de 21e eeuw.Beter vet eten, betekent dat men zijn voedingsmiddelen en de manier waarop men ze bereidt, beter kiest, maar dan kan de mens ook tussenbeide komen in de verbetering van het evenwicht van de diervoeding, zodat de menselijke gezondheid erop vooruit gaat. Melk, vlees, gevogelte, brood en eieren worden voortaan door een reeks voedingsmiddelen die rijk zijn aan CLA-Omega-3 (herkenbaar aan het logo) in een nieuw jasje gestoken, waardoor ze langzaam maar zeker een plaats veroveren in de Belgische voedingssector. Goed om te weten wanneer men graag eet…

Om de gratis brochure te ontvangen, kan u contact opnemen met de Belgische Cardiologische Liga, Elyzeese Veldenstraat 43, 1050 Brussel, tel.: 02 649 85 37, fax: 02 649 28 28, e-mail: liga.cardio.liga@tiscali.be, internet: www.liguecardiologique.be / www.cardiologischeliga.be.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/10/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
U bent zwanger? Eet vis! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 10h30

Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren . Die vetzuren hebben heel wat voordelen: ze voorkomen onder andere dat kinderen te vroeg geboren worden en te weinig wegen bij hun geboorte.

Een middel tegen obesitas: borstvoeding Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

De strijd tegen zwaarlijvigheid (of obesitas) moet reeds tijdens de kinderjaren worden gestart. Wat dat betreft, blijkt borstvoeding een preventief effect te hebben. Volgens een Britse studie verlaagt borstvoeding het risico op zwaarlijvigheid bij ki...

Meer artikels