Vette koeien afwisselen met magere koeien

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00
-A +A

Te vet eten geeft na verloop van tijd aanleiding tot hart- en vaatziekten. Maar wat gebeurt er op korte termijn na een copieuze maaltijd?

Men begint het goed te kennen: elke dag te veel en te vet eten is uiteindelijk "riskant". Dit werkt zwaarlijvigheid, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed (vooral van LDL-cholesterol, de slechte cholesterol) en diabetes in de hand en kan op lange termijn aanleiding geven tot een hartaanval of cerebrovasculaire accidenten (beroerte, bijv. trombose).Maar gelukkig zijn er voldoende gelegenheden om zich enkele uitspattingen te veroorloven: familiefeesten, uitstapjes met vrienden of zakenlunches. Kan één enkele copieuze maaltijd gevaarlijk zijn?

Vetten verminderen onmiddellijk de diameter van de slagaders

Men moet ook de andere vraag stellen: heeft een lichte maaltijd onmiddellijk een positief effect? Het antwoord is in beide gevallen positief, zelfs al moet het worden genuanceerd. Enkele uren na een uitgebreide maaltijd kan de diameter van de slagaders met 18% verminderd zijn. Omgekeerd zal een lichte maaltijd de diameter doen toenemen.Dit heeft gevolgen voor personen die reeds hartproblemen hebben: als de diameter van de coronaire slagaders (die het hart van bloed voorzien) vermindert, neemt het risico op een hartaanval toe. Personen die reeds hartproblemen hebben, moeten daarmee dus rekening houden.De anderen moeten weten dat de overdaad bij feesten efficiënt kan worden gecompenseerd door lichte maaltijden en lichaamsbeweging.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00 Hozumi T et al. Ann Intern Med 2002; 136: 523-528.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Kent u alle voordelen van koffie? Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Koffie, de cafeïnerijke drank, heeft heel wat eigenschappen. Sterke koffie of koffie verkeerd, koffie met suiker, met melk, met room, bij het ontbijt, na de maaltijd of cafeïnevrij: koffie wordt op elk ogenblik van de dag gedronken. Maar kent u ook a...

Cholesterol: minder dan 190 mg/dl... Geüpdatet op 04/01/2005 - 00h00

Hart- en vaatziekten blijven de belangrijkste doodsoorzaak in België, ver vóór kanker. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor. Weet u hoeveel cholesterol u hebt?

Meer artikels