• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vette koeien afwisselen met magere koeien

Vette koeien afwisselen met magere koeienTe vet eten geeft na verloop van tijd aanleiding tot hart- en vaatziekten. Maar wat gebeurt er op korte termijn na een copieuze maaltijd?

Men begint het goed te kennen: elke dag te veel en te vet eten is uiteindelijk "riskant". Dit werkt zwaarlijvigheid, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed (vooral van LDL-cholesterol, de slechte cholesterol) en diabetes in de hand en kan op lange termijn aanleiding geven tot een hartaanval of cerebrovasculaire accidenten (beroerte, bijv. trombose).Maar gelukkig zijn er voldoende gelegenheden om zich enkele uitspattingen te veroorloven: familiefeesten, uitstapjes met vrienden of zakenlunches. Kan één enkele copieuze maaltijd gevaarlijk zijn?

Vetten verminderen onmiddellijk de diameter van de slagaders

Men moet ook de andere vraag stellen: heeft een lichte maaltijd onmiddellijk een positief effect? Het antwoord is in beide gevallen positief, zelfs al moet het worden genuanceerd. Enkele uren na een uitgebreide maaltijd kan de diameter van de slagaders met 18% verminderd zijn. Omgekeerd zal een lichte maaltijd de diameter doen toenemen.Dit heeft gevolgen voor personen die reeds hartproblemen hebben: als de diameter van de coronaire slagaders (die het hart van bloed voorzien) vermindert, neemt het risico op een hartaanval toe. Personen die reeds hartproblemen hebben, moeten daarmee dus rekening houden.De anderen moeten weten dat de overdaad bij feesten efficiënt kan worden gecompenseerd door lichte maaltijden en lichaamsbeweging.

Artikel gepubliceerd door op 20/05/2002

Bronnen: Hozumi T et al. Ann Intern Med 2002; 136: 523-528.

Vindt u het artikel interessant?