• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Vet in heupzone goed voor de gezondheid

Vet in heupzone goed voor de gezondheid

Een beetje vet op de heupen, billen en dijen kan geen kwaad.

Integendeel, het helpt zelfs om hartziekten en metabole aandoeningen zoals diabetes tegen te gaan.

Buikvet versus heupvet

Op het eerste gezicht lijkt het een verrassende stelling. Dokters vertellen ons toch al jaren dat overgewicht en obesitas voor bijkomende gezondheidsproblemen zoals type 2 diabetes kunnen zorgen?

Dat is ook zo, maar het hangt af van de plaats waar het vet zich opstapelt in het lichaam. Wetenschappers weten al langer dat buikvet gevaarlijker is voor de gezondheid dan vet op de heupen. Of nog, dat een perenvorm gezonder is dan een appelvorm.

Maar recent ontdekten Britse onderzoekers van het Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology, and Metabolism (OCDEM) dat heupvet niet alleen minder schadelijk is, maar dat het zelfs een positieve bijdrage levert tot iemands gezondheid.

 

Minder risico op diabetes en hartziekten

Hoe kan heupvet goed voor onze gezondheid zijn?
Ons lichaam slaat energie op in de vorm van vetzuren. Die voorraad gebruikt het na een zware lichamelijke inspanning of in een hongerperiode. Maar in vergelijking met heupvet, is buikvet veel actiever in het opslaan en vrijgeven van vetzuren.

Met andere woorden: hoe meer buikvet, hoe groter de kans dat er vetzuren circuleren in het lichaam. En dus ook hoe groter de kans dat organen en spieren daar schade van ondervinden, met ook een groter risico op diabetes en hartziekten.

Uit het Britse onderzoek blijkt nu dat heupvet die risico's verkleint.
Heupvet houdt de schadelijke vetzuren langer vast. Het geeft ook minder cytokines vrij in vergelijking met buikvet. Cytokines veroorzaken ontstekingen in het lichaam, en ontstekingen zijn gelinkt aan hart- en vaatziekten en diabetes.

Ten slotte zou heupvet ook meer adiponectine vrijgeven.

Te lage concentraties van dat hormoon vormen een verhoogd risisco op het dichtslibben van aders, insulineresistentie, diabetes en cardiovasculaire ziekten.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/03/2014
Origineel artikel geschreven door op 15/02/2010

Bronnen: Manolopoulos K. et al., International Journal of Obesity, 12 Jan 2010.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Vermageren: een special rond benen, taille en heupen.

Vindt u het artikel interessant?