Verzorg deze zomer uw haar

Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 24/06/2003 - 00h00
-A +A

De huid beschermen met een zonnecrème wordt (gelukkig) weliswaar stilaan een reflex, maar voor de haren is dat nog lang niet zo. Nochtans vormen zout, chloor, zon, zand en wind een explosieve cocktail! Tips...

PUB

Vóór u vertrekt

 • verfris uw kapsel: de punten hebben immers de neiging lichter van kleur te worden dan de rest. Vermijd ook permanenten en kleuringen, want die versterken de effecten van de zomer. Als u gewoonlijk uw haar verft, doe dat dan bij voorkeur (ten minste) vier weken vóór u met vakantie vertrekt. Zo zal de kleur al goed gefixeerd zijn als u zich blootstelt aan de zon.
 • goed om te weten: gekleurde haren zijn reeds beschadigd door de kleuring en zijn daardoor nog veel gevoeliger. De kleur verschiet makkelijk en de haren worden makkelijk droog. Gebruik dus steeds producten die speciaal zijn ontwikkeld om gekleurd haar te beschermen.
 • bescherm uw haren regelmatig met een leuke hoofddoek, een pet of bijvoorbeeld een strohoed. Deze koketterietjes zijn vooral nuttig tussen 12 en 16 uur, als de zon het hoogst staat. En ze zijn onontbeerlijk bij jonge kinderen.
 • breng vóór elke zwempartij, en vooral als uw haar droog is, een product op basis van plantaardige olie (jojoba, amandel) aan op uw haar.
 • spoel na elke zwempartij, in de zee of in het zwembad, uw haren overvloedig met zuiver water om het zout of de chloor te verwijderen. Als u geen douche kan nemen, neem dan een grote fles kraantjeswater mee.
 • aarzel niet om ze in te smeren met een beschermend product met UV-filter. Een beetje zoals voor de huid...
 • was elke avond uw haar met een zachte shampoo om al het zout, de chloor en het zand weg te spoelen.

Na de zomer

 • maak gerust overvloedig gebruik van conditioners en andere herstellende maskers. Sommige daarvan geven zichzelf zelfs het label "after sun". Kortom, niet te verwaarlozen.
 • wat met splitsende haarpunten, een vaak voorkomend probleem op het einde van de vakantie? U kan vloeistoffen, balsems en andere voedende oplossingen gebruiken om de haarpunten te herstellen, maar de beste oplossing blijft ontegensprekelijk een bezoekje aan uw kapper, die er amper één centimer zal afsnijden.
 • als u meer roos heeft dan gewoonlijk, ga dan niet meteen panikeren, want dat is normaal: de zon en het zand accentueren die verschilfering nu eenmaal. Gebruik een antiroosshampoo.
 • Let op uw voeding. De gezondheid van uw haar vergt uiteraard een evenwichtige voeding. Respecteer de befaamde voedingspiramide, waar u, als u dat wenst, nog een kuur van graankiemen en/of koninginnenbrood, die het herstel van de haarcellen bevorderen, aan kan toevoegen.
 • er bestaan overigens voedingssupplementen "speciaal voor de haren". Vraag raad aan uw apotheker. Aarzel bovendien ook niet om er met uw kapper over te spreken. Prettige vakantie!
Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 24/06/2003 - 00h00 Ma Santé, nr. 32, september 2002, pp. 40-45.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een goede intieme hygiëne in de zomer Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Het mooie weer zorgt voor een hoop veranderingen in onze manier van leven: het is warm, we zweten , de zon schijnt volop, we gaan zwemmen in zee of in het zwembad, we dragen lichte kleren en vaak hebben we ook meer seks. Al die veranderingen kunnen e...

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h45

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft o...

Op vakantie met de hond Geüpdatet op 30/05/2006 - 00h00

De eerste zonnestralen komen eraan en dus worden ook de eerste vakantie gangers gesignaleerd. Om met een gerust hart met de hond op vakantie te vertrekken en om onaangename verrassingen op uw vakantie bestemming te voorkomen, is het nuttig enkele voo...

Meer artikels