• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Verzorg de ogen van uw hond!

Verzorg de ogen van uw hond! Wist u dat uw hond een breder gezichtsveld heeft dan uzelf, 's nachts beter ziet, uitstekend bewegende voorwerpen kan onderscheiden, maar integendeel meer last heeft met vaste voorwerpen en kleuren? Vandaar dat het belangrijk is om zijn zo kostbare ogen zo lang mogelijk perfect gezond te houden!

Hondentranen

Tranen hebben een specifieke functie: de ogen van uw hond een constante vochtigheid doen behouden. Normaal gezien worden ze afgevoerd in de neus, via de traankanalen die de ogen verbinden met de neusholten. Bij sommige honden, meestal kleine rassen (maltezer, poedel, yorkshire en shitzu), hebben deze kanalen een vorm die hun frequente obstructie bevordert. Dat leidt tot een tranenvloed op de snoet van het dier, waardoor er zich bruinachtige vlekken vormen in de buurt van de ogen. Het tegendeel is het geval bij "droge keratoconjunctivitis", een aandoening waarbij de hond abnormaal weinig tranen produceert. Daardoor droogt het hoornvlies uit, met ontsteking en pijn tot gevolg. In dat geval moet de hond kunsttranen toegediend krijgen.

Hoe kunt u de ogen van uw hond verzorgen?

Honden die propere ogen hebben en geen last hebben van abnormale tranenvloed, hebben geen speciale oogverzorging nodig. Bij honden met regelmatig verstopte traankanalen daarentegen moeten de ogen gereinigd worden met een speciaal daarvoor bestemd product, en dat 1 tot 4 keer per week, afhankelijk van de ernst van de tranenvloed. Bovendien groeit er bij sommige dieren zeer veel haar vlak bij de ogen, en is het aan te raden dat af te snijden als het het gezichtsvermogen hindert of de ogen irriteert. Bobtails, maltezers en schnauzers kampen vaak met dit probleem.

Artikel gepubliceerd door op 24/01/2006

Vindt u het artikel interessant?