• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Verzoen u met uw hang naar lekkers!

Verzoen u met uw hang naar lekkers!Lekker eten is een paradoxaal fenomeen. Het wordt enerzijds sterk geprezen omdat het een bron van genot is. En anderzijds wordt het verguisd, omdat we ervan bijkomen. Hoog tijd dus om het de plaats te geven die het toekomt: het is een kleine onvolmaaktheid, een zwakte, maar een waaraan we heel veel kunnen hebben als we er op de juiste manier mee leren omspringen.

Hoe kunnen we ons verzoenen met onze hang naar lekkers?

Als we ons verzoenen met onze hang naar lekkers betekent dit dat we tot een soort van vredesverdrag komen. In dat geval aanvaarden we het bestaan van die drang, we negeren hem niet, geven hem zijn recht van bestaan en laten dus ook toe dat hij af en toe zijn 'zegje wil doen' in ons eetpatroon. Het is dus geen vijand, maar een deel - volgens een recente studie (1) misschien wel erfelijk bepaald - van onszelf. In ruil hiervoor aanvaardt die drang naar lekkers in ons dat hij niet al onze keuzes bepaalt. Na verloop van tijd zal dat 'duiveltje' in ons ook inzien dat hij niet incompatibel is met rede… We hebben immers veel te vaak de neiging om de momenten waarop we redelijk zijn tegenover de andere momenten te plaatsen. Het resultaat is dat we voortdurend heen en weer geslingerd worden tussen te strenge diëten en onbeheersbaare snoepbuien, een voedingspatroon dat nooit evenwichtig kan zijn.

De drang naar lekkers kan niet 100% bevredigd worden

De eerste stap om ons te verzoenen met onze hang naar lekkers is aanvaarden dat het een zwakte is. Geen echte grote zwakte, maar toch een zwakte, omdat hij een vrij slechte raadgever is. Want wat onder de term 'hang naar lekkers' verstaan wordt, is in de meeste gevallen een zwak voor verleidelijke producten, maar die we vaak weigeren omdat ze niet goed zijn voor ons lichaam: vetten, suikers (of de twee tegelijk), additieven…

Artikel gepubliceerd door op 18/03/2008

Bronnen: (1) Keskitalo K., The american journal of clinical nutrition, december 2007

Vindt u het artikel interessant?