• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Verziendheid: wat zijn de symptomen?

Verziendheid: wat zijn de symptomen?

Verziendheid is het gevolg van de veroudering van de ooglens die almaar minder goed haar rol vervult. Dat  uit zich in een vermindering van de gezichtscherpte. Het fenomeen is jammer genoeg onvermijdbaar, maar het is wel perfect mogelijk om het zicht te corrigeren.

Uitleg, symptomen en mogelijke correcties van verziendheid.

De vier typische symptomen van verziendheid

Moeite om van dichtbij te zien
Van dichtbij zien wordt geleidelijk aan moeilijker. De letters lijken almaar kleiner en zijn nog moeilijk te ontcijferen. Sommige verziende patiënten vragen zich zo af waarom alles toch almaar kleiner geschreven wordt: handleidingen, tv-programma, recepten, de lijst met de ingrediënten, sms-jes, enz. 
Behalve lezen worden ook  naaien, fijn handwerk en het werken met kleine stukken almaar lastiger, omdat alles wat dichtbij is vaag wordt. Het zicht om van ver te lezen daarentegen is niet aangetast.

Lezen met gestrekte arm
Om zich te behelpen en de ‘kleine’ lettertjes te kunnen zien, vergroot de verziende de afstand om te lezen. Typisch is bijvoorbeeld de krant of een boek dat almaar verder af gehouden wordt, waardoor de verziende op de duur met gestrekte arm aan het lezen is.

Lichtsterkte volstaat niet
Het probleem om van dichtbij te zien, wordt nog sterker bij zwak licht. Om van dichtbij te kunnen zien, heeft de verziende dus meer licht nodig dan vroeger.

De overgang van ver zien naar dichtbij zien wordt lastiger
Ook de afwisseling van kijken naar een verder afgelegen voorwerp naar een voorwerp dichtbij vraagt extra aanpassingstijd.

Wat is er aan de hand?

Rond 40-45 jaar veroudert de ooglens en vervult ze haar taak - het aanpassen van de sterkte van de lens - niet meer naar behoren. De lenzen in de ooglens - die normaal over elkaar heen glijden om scherp te stellen - worden minder elastisch en verslechteren geleidelijk aan. Dit ouderdomsgebonden fenomeen is niet te stoppen en de ooglens is ook niet te herstellen. 

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/11/2015
Origineel artikel geschreven door op 18/11/2014

Bronnen: La vue pour les nuls, Éditions First. Société française d’ophtalmologie, www.sfo.asso.fr.

Vindt u het artikel interessant?