• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Verwen uw knieën!

Verwen uw knieën! Bijna één op de vier patiënten met knieartrose heeft in het verleden zijn voorste kruisband gescheurd, één van de belangrijkste knieligamenten. Is er hier sprake van een oorzakelijk verband?

Hoe ontstaat een kruisbandscheur?

Een scheur in de voorste kruisband is een frequente blessure bij basketters, voetballers en skiërs, omdat je bij die sporten vaak moet springen en je lichaamsgewicht vaak op één been terechtkomt. Een kruisbandscheur wordt meestal veroorzaakt door met je been naar voren te vallen en je voet naar buiten te klappen. De voorste kruisband is één van de belangrijkste knieligamenten. Hij verbindt de dij met het scheenbeen. Als hij scheurt, wordt de knie onstabiel, wat andere inwendige letsels kan veroorzaken. Op lange termijn kan knieartrose ontstaan.

Een belangrijke risicofactor

Een scheur in de voorste kruisband is geen onschuldig kwaaltje dat vanzelf geneest, maar een ernstige blessure die al heel wat sporters lange tijd op inactief heeft gezet. Uit een studie met 360 patiënten met knieartrose en 73 personen zonder klachten is gebleken dat een gescheurde voorste kruisband een onderschatte risicofactor is voor knieartrose. Alle deelnemers ondergingen een MRI (scan) om na te gaan of hun voorste en hun achterste kruisband gedeeltelijk of volledig gescheurd waren. Bij ongeveer 23 % van de knieartrosepatiënten was er sprake van een volledig gescheurde voorste kruisband, tegen slechts 2,7 % in de tweede groep. Blessures aan de achterste kruisband waren in beide groepen zeldzaam: minder dan 1 % van de knieartrosepatiënten en geen enkel geval in de andere groep. Een volledig gescheurde voorste kruisband wees ook op ernstiger knieartrose.

Artikel gepubliceerd door op 29/03/2005

Bronnen: Hill C., Arthritis & Rheumatism, March 2005; vol 52: pp 794-799.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten