• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vervuilde lucht in huis? Planten kunnen helpen!

Vervuilde lucht in huis? Planten kunnen helpen! De lucht die we inademen raakt almaar meer vervuild. Erger nog, de vervuiling binnen in huis is nu al slechter dan buiten. We brengen nochtans het grootste deel van onze tijd binnen vier muren door, thuis of op het werk! Maar er is goed nieuws, want kamerplanten kunnen ons helpen om de vervuilde lucht te zuiveren. Hier alvast een (onvolledige) lijst van planten die binnenshuis van groot nut kunnen zijn. Vergeet ook niet om er enkele op uw bureau te zetten!

Kort overzicht van VOV's en andere giftige formaldehyden


Vluchtige organische verbindingen, afgekort VOV's, is de verzamelnaam van stoffen uit verschillende chemische families die bij kamertemperatuur verdampen, de ene groep al sneller dan de andere. Daarbij komt onder meer benzeen, styreen, tolueen, trichloorethyleen, formaldehyde en acetaldehyde vrij.
Deze chemische producten worden vooral gebruikt in lijmen, producten voor het behandelen van hout, vernis en verf. Meubelen, muren, vasttapijt of vensters in pvc scheiden dagelijks VOV uit en die stoffen komen terecht in de lucht die we inademen, om nog maar te zwijgen van de kleren die terugkomen van de stomerij of de ontgeurders die we gebruiken.
Maar we ademen ook de giftige stoffen in die in tabaksrook zitten, in huishoudproducten, koolmonoxide en gassen die vrijkomen door een onvolledige verbranding (verwarming, warmwaterinstallatie, schoorsteen,...).
Planten zijn dus meer dan welkom om de vervuilde lucht in onze woning te helpen zuiveren...

Klimop (hedera helix)


Klimop neemt formaldehyde en benzeen op. De plant zuivert de lucht van de VOV's in sigarettenrook of oplosmiddelen.

Artikel gepubliceerd door op 17/05/2010

Bronnen: Franse agentschap voor de veiligheid van milieu en arbeid, www.afsset.fr.

Vindt u het artikel interessant?