• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Getuigenissen (0)

Verstuikte vinger: de ernst niet onderschatten

Verstuikte vinger: de ernst niet onderschatten

Sporters zijn taaie rakkers. Soms hebben ze de neiging om blessures die meer aandacht verdienen af te doen als 'niemendalletjes'.

Een voorbeeld daarvan is de verstuikte vinger!

Rancuneuze vingers

Heel vaak slagen de vingers erin een manier te vinden om zich te wreken op wat ze als een gebrek aan aandacht beschouwen. Zo hebben de gewrichten tussen de vingerkootjes de vervelende neiging om rond het kapsel littekenweefsel te vormen. Hierdoor wordt de amplitude van het gewricht progressief beperkt. De vinger wordt geleidelijk aan stijf en wordt daardoor onvermijdelijk blootgesteld aan nieuwe blessures.

Wat kan men doen?
Soms wordt besloten om de vinger in een spalk te leggen om hem in een licht gebogen, zogezegd "functionele" positie te immobiliseren. Dit is voor de gewonde een relatief comfortabele oplossing, die geneigd zal zijn om zijn sport opnieuw te beoefenen en zich aan te passen aan deze beperkte mobiliteit.

Dit is echter niet zo'n goed idee. Om dit te vermijden, kan men de vinger ook onbeschermd laten.
Het risico bestaat dan wel dat hij bij elke min of meer brutale aanpak gaat "springen".

De ideale oplossing is een middenweg te vinden met een soepele fixatie en een zeer snelle revalidatie. Tijdens het beoefenen van de sport moet men dan gewoon een klein kussentje tussen de twee vingers plaatsen, die met een tape aan elkaar verbonden worden, wat het voordeel heeft dat er laterale afwijkingen optreden zonder de buig- en strekbewegingen te hinderen.

En heelkunde?

Complex
Dit aspect van de zaak is uiterst complex - vooral voor personen van minder dan twintig jaar - een leeftijd waarop alle botten van het lichaam nog niet helemaal gevormd zijn.

Herhaaldelijke verstuikingen veroorzaken vaak microscopische splinters en het is begrijpelijk dat een arts in de verleiding komt om loszittende botschilfers en kraakbeentjes schoon te maken. Maar de weefsels die door een operatie worden aangetast, zouden hier de sporen van kunnen dragen, een beetje zoals een litteken op de huid. Zo wordt het gewricht wel schoon... maar niet erg functioneel!

Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen van een ingreep op de gewrichten af te wegen, die afhankelijk van de beoefende sport onvermijdelijk zullen blootgesteld worden aan zware druk. Men mag niet vergeten dat er nog een -relatief lang- leven na de sport is. Sporters moeten er dus over waken dat ze ten opzichte van hun eigen organisme niet te veel schuld opbouwen als ze willen vermijden dat oude blessures hun latere leven vergallen. Kortom, letsels aan de handen moeten met de nodige handigheid aangepakt worden.

Bijgewerkt door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 08/10/2013
Origineel artikel geschreven door op 30/05/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten