• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren…

Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren…

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels nog eens op een rijtje en geven nog enkele extra tips.

Bacteriën en de temperatuur

Pathogene of ziekteverwekkende bacteriën, zoals salmonella, zijn niet echt gevaarlijk zolang hun aantal beperkt is. Ons afweersysteem heeft namelijk als taak om ze te neutraliseren.  Maar als ze ons met miljoenen aanvallen en ons afweersysteem het laat afweten, liggen de kaarten anders.

Het merendeel van de gevaarlijke bacteriën vermeerdert zich heel snel bij een temperatuur tussen 10 en 60°C. Als de omgevingstemperatuur constant rond de 30°C schommelt, zoals deze zomer het geval was, hebben ze kans te over om zich comfortabel in onze levensmiddelen te nestelen zonder dat we er ons zelf maar van bewust zijn.

Daarom moet u er een gewoonte van maken om uw levensmiddelen te bewaren op minstens 10°C (7°C is nog beter, uit veiligheidsoverwegingen) tot op het moment dat u ze gaat verwerken of opeten. 

Nuttig materiaal om uw voedingswaren  zo vers mogelijk te houden

Voor de kwetsbaarste producten: een isothermische zak om uw aankopen weg te bergen zo gauw u aan de kassa betaald hebt: vlees, vis, kaas, melkproducten, ijs en desserts, kant-en-klare gerechten, en natuurlijk diepvriesproducten.

Een koelbox die u in de koffer van de auto kunt zetten. Die komt ook van pas voor picknicks en uitstapjes naar het strand.

Verschillende koelelementen: u zult ze vaak en overal kunnen gebruiken: in een mand, een winkelwagentje, een rugzak, enz. Vergeet ze dan wel niet de avond ervoor in de diepvriezer te leggen.

Artikel gepubliceerd door op 25/08/2015

Vindt u het artikel interessant?