Vermoeidheid, een symptoom dat moet worden behandeld

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/01/2011 - 00h00
-A +A

Vermoeidheid is een subjectief gevoel van malaise en afkeer voor activiteit, met een objectieve verslechtering van de normale prestaties. 5 tot 20% van de bevolking klaagt over vermoeidheid en de raadplegingen bij de huisarts worden in 5 tot 10% van de gevallen ingegeven door klachten van vermoeidheid.

Vermoeidheid: bepalende, uitlokkende en bestendigende factoren

Factoren die voorbeschikken tot het symptoom vermoeidheid, zijn het vrouwelijk geslacht en een voorgeschiedenis van vermoeidheid of depressie.Factoren die vermoeidheid kunnen uitlokken, zijn lichamelijke hyperactiviteit, bepaalde infecties, bepaalde psychologische stoornissen zoals een rouwproces, sociale stress en professionele problemen.Factoren die de vermoeidheid bestendigen, zijn lichamelijke inactiviteit, emotionele stoornissen, psychologische stoornissen of stress en slaapstoornissen.

In zeldzame gevallen is vermoeidheid een symptoom van een onderliggende ziekte

In minder dan 10% van de gevallen is de vermoeidheid te wijten aan een onderliggende aandoening:

  • algemene oorzaken: bloedarmoede, chronische infectie, auto-immuunziekte, kanker;
  • metabole ziekten: diabetes, hyperthyroïdie;
  • slaapstoornissen: slaapapneusyndroom en andere slaapstoornissen;
  • neuromusculaire aandoeningen: myositis (ontsteking van gestreept spierweefsel), multiple sclerose;
  • spijsverteringsziekten: leverlijden (ziekte van de lever en de galwegen), kanker;
  • hart- en vaatziekten: chronische hartinsufficiëntie, angor;
  • ademhalingsziekten: chronische ademhalingsinsufficiëntie, astma.
Vermoeidheid kan voorkomen bij verschillende psychiatrische stoornissen, zoals depressie, angst, paniekaanvallen, eetstoornissen, enz. Meer dan 2% van het cliënteel in de huisartsgeneeskunde lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom, een syndroom dat raakt aan fibromyalgie.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 14/03/2003 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/01/2011 - 00h00 Sharpe M. et Wilks D., British Medical Journal, 523: 480-3, 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vermoeidheid of depressie? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 10h36

Heel wat Belgen klagen over vermoeidheid . Tegelijkertijd zijn er ook almaar meer mensen die met een depressie kampen en is vermoeidheid een van de belangrijkste symptomen van depressie. Maar hoe weet je of je vermoeid bent of depressief ? Die vraag...

Vermoeidheid of depressie? Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h11

Vermoeidheid is een van de symptomen van depressie , maar depressies kunnen uiteraard ook heel wat andere oorzaken hebben. Met andere woorden, het is niet omdat u zich vermoeid voelt dat u ook een depressie hebt.

Kanker en vermoeidheid: niet onvermijdelijk! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Deze week starten we met een reeks artikelen over vermoeidheid bij kankerpatiënten. Vermoeidheid lijkt zo vanzelfsprekend dat iedereen, ook de huisartsen en de specialisten, denken dat die vermoeidheid onvermijdelijk is en dat er niets aan kan worden...

Vermoeidheid: etherische oliën en homeopathie Gepubliceerd op 17/10/2014 - 17h09

Omdat vermoeidheid wijdverbreid is, zijn er ook talrijke remedies, gaande van sterke koffie tot allerlei geneesmiddelen. Aan beide oplossingen zijn echter nadelen verbonden. Hoe kunnen we vermoeidheid op een meer natuurlijke manier bestrijden?

Meer artikels