• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  11 mening
 • Getuigenissen (0)

Verminder uw risico op diabetes door koffie of thee te drinken

Verminder uw risico op diabetes door koffie of thee te drinken

Zodra u 's morgens wakker bent, kunt u zorg dragen voor uw gezondheid door een heerlijk kopje thee of koffie te drinken.

Drie kopjes per dag zouden het risico op diabetes type 2 met 25% doen dalen. Dat is althans wat blijkt uit een recent onderzoek.

Elk kopje thee of koffie vermindert het risico op diabetes type 2 met 7%

Sinds uit een studie van 2005 blijkt dat mensen die veel koffie drinken, hun risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 aanzienlijk zien verminderen, hebben talrijke onderzoekers de heilzame werking van warme dranken bestudeerd. Omdat ze er meer over wilde vernemen, heeft Rachel Huxley van de Universiteit van Sydney 18 studies over dit onderwerp grondig bestudeerd.

Die studies hadden betrekking op 458.000 personen. Uit haar onderzoek blijkt nu dat elk kopje koffie het risico op diabetes met 7% vermindert. Uiteraard kan alleen maar koffie het risico op diabetes niet helemaal wegwerken. Toch zouden drie tot vier kopjes per dag het risico met 25% verminderen. En hoe zit het dan met thee? Volgens wetenschappers, zouden vier of meer kopjes thee per dag het risico op diabetes met 18% verminderen.

Koffie en thee tegen diabetes: met of zonder cafeïne?

Verhindert cafeïne u te slapen of heeft ze op u een te groot stimulerend effect? Geen probleem, want de heilzame werking van koffie tegen diabetes is niet gebonden aan de cafeïne die hij bevat. Cafeïnevrije koffie is in de strijd tegen diabetes zelfs doeltreffender dan gewone koffie.

Dit verschil tussen cafeïnevrije koffie en gewone koffie geeft aan dat de beschermende rol van deze dranken eerder te maken heeft met magnesium of chlorogeenzuur, een antioxidant. Na een maaltijd, vertragen antioxidanten inderdaad de opname van suiker in het bloed.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 06/09/2012
Origineel artikel geschreven door op 28/12/2009

Bronnen: "Regular coffee, decaf and tea associated with reduced risk for diabetes", Arch of Internal Medicine, december 2009.

Vindt u het artikel interessant?