• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  14 mening
 • Commentaren (0)

Vermijd de combinatie van deze 4 slechte gewoonten als u langer wil leven!

Vermijd de combinatie van deze 4 slechte gewoonten als u langer wil leven!

Sommige slechte gewoonten kunnen u tot 12 jaar van uw leven kosten.

Onderzoekers zijn erin geslaagd te berekenen hoeveel levensjaren verloren gaan als vier slechte gewoonten gecumuleerd worden. We weten met andere woorden welke gewoonten we niet mogen cumuleren als we ons leven met meer dan tien jaar willen verlengen...

Te vermijden slechte gewoonten

Het experiment heeft lang geduurd, zeer lang zelfs, maar de handelwijze was uiterst eenvoudig. Vijfduizend Britten ouder dan 18 jaar werden vanaf 1984 gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek en werden daarna gedurende 20 jaar gevolgd.
Een gezondheidsscore van 0 tot 4 werd aan elke deelnemer toegekend op basis van de volgende regels:
- 1 punt voor de rokers.
- 1 punt in geval van overmatig alcoholgebruik (meer dan 14 glazen per week voor de vrouwen en meer dan 21 glazen voor de mannen).
- 1 punt in geval van onvoldoende consumptie van groenten en fruit (minder dan 3 porties fruit en groenten per dag).
- 1 punt in geval van sedentair leven (minder dan 2 uur fysieke activiteit per week).
Vervolgens werden sterftetafels opgesteld en in verband gebracht met de gezondheidsscore. Tijdens het onderzoek, overleden 1.080 deelnemers aan de studie: 430 aan cardiovasculaire ziekten, 320 aan kanker en 330 ten gevolge van andere oorzaken.

Ten opzichte van de mensen die geen enkele van de hierboven vermelde slechte gewoonten hadden aangenomen (de mensen dus met een gezondheidsscore van 0 punten), lag het sterfterisico binnen 20 jaar 85% hoger bij de mensen met een gezondheidsscore van 1 punt. Het sterfterisico lag nog veel hoger bij degenen die meerdere slechte gewoonten hadden gecumuleerd:
+  85% met een score van 1 punt
+ 123% (gezondheidsscore van 2 punten
+ 176% (gezondheidsscore van 3 punten
+ 249% (gezondheidsscore van 4 punten

Na ingewikkelde berekeningen, kwamen de onderzoekers tot het besluit dat mensen die de 4 slechte gewoonten cumuleren, 12 levensjaren verliezen.

Wat moet u doen om uw kansen op een onbezorgde oude dag te verhogen en om 12 levensjaren langer in een goede conditie te verkeren?

U doet er goed aan te stoppen met roken, uw alcoholgebruik te beperken, bij elke maaltijd fruit en groenten te eten en dagelijks voldoende te bewegen.

Hoe beter u zich houdt aan deze 4 goede gewoonten, die heilzaam zijn voor de gezondheid, des te meer u uw levensduur zal verlengen.

Artikel gepubliceerd door op 17/05/2010

Bronnen: Kvaavik E. et coll., Arch. Int. Med., 170 (8): 711-8, 2010.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten