Vermageringsdieet: moeten we supplementen nemen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
-A +A

De warenhuizen, apotheken en drogisterijen bieden een bijzonder uitgebreid aanbod aan voedingssupplementen. Heel wat van die supplementen worden aangeprezen omdat ze helpen af te slanken. Wat moet u precies weten over die producten?

Er bestaan vier grote families vermageringsproducten.

Eetlustremmers

Zijn producten op basis van plantaardige werkzame bestanddelen, algen-of vruchtenextracten: blaaswier, johannesbrood, karaya, guar-gom, ispaghul, appel, citroen,… Meestal zijn het vezels of gomsoorten die het verzadigingsgevoel mechanisch bevorderen door de maag te vullen. Deze bestanddelen kunnen immers 50 tot 100 keer hun gewicht opnemen aan water. Ze doen de maag uitzetten en remmen op die manier de eetlust.Toch is het opletten geblazen voor excessen, want die kunnen maaglast of diarree veroorzaken.

Vetverbranders

Zouden de thermogenese bevorderen (cafeïne in groene thee of guarana, mateïne in maté of synefrine in Citrus aurantium) of de vetvertering verminderen (dierlijke vezels in chitosan, extract van het pantser van schaaldieren, de zachte vezels in ispaghul of karaya). Maar opgelet: deze producten doen het bestaande vet niet smelten. Bovendien moeten ze opgenomen worden in een programma dat ook lichaamsbeweging en voedingsaanpassing omvat.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vezels, een goede hulp om te vermageren? Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h00

Vezels zie je niet zitten in het eten, maar ze nemen wel een cruciale plaats in een evenwichtige voeding in zonder ook maar één calorie aan te voeren. Het is een van de redenen waarom deze onmisbare vezels een goede hulp zijn voor wie wil vermageren...

Lof van de druif Gepubliceerd op 30/09/2015 - 12h03

Het echte druiven seizoen omvat de maanden augustus en september. En de gezondheidstroeven van de druif zijn niet beperkt tot het heerlijke druivennat…...

Leg uw voorraden aan om licht te koken Gepubliceerd op 18/05/2016 - 17h38

Een evenwichtige voeding en een slanke lijn staan of vallen bij de manier van koken. Gebrek aan een goede organisatie leidt er al te vaak toe dat we naar kant-en-klare schotels uit de supermarkt grijpen of naar de pizzeria om de hoek trekken. Dat zor...

Meer artikels