• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Verlucht uw huis tegen binnenluchtvervuiling !

Verlucht uw huis tegen binnenluchtvervuiling !

Goede voornemens... Hier is er eentje waaraan u zich gemakkelijk zult kunnen houden en dat bovendien goed is voor de gezondheid.

Toch zijn er nog veel mensen die er geen rekening mee houden: zet de ramen open, het is goed voor uw gezondheid!

Het huis verluchten: waarom en hoe?

Het huis verluchten is het belangrijkste wat u kunt doen tegen binnenluchtvervuiling.

Buitenlucht is inderdaad minder vervuild dan de lucht die we in onze woning aantreffen. Door buitenlucht binnen te halen om de vervuilde binnenlucht te verjagen, zal onze omgeving vanzelf zuiverder worden.

Waarom verluchten we dan niet allemaal onze woning?

We hebben dikwijls het gevoel dat externe factoren ons dat verhinderen: het regent, het is te koud... Hier zijn enkele raadgevingen om toch te verluchten, ongeacht ons klimaat.

 • De juiste duur: we moeten minstens 15 minuten per dag verluchten, bij voorkeur zelfs tweemaal per dag, éénmaal 's morgens en éénmaal 's avonds.
 • Ondanks de kou: als we gedurende 15 minuten verluchten, zal dat onze woning niet blijvend afkoelen. De voordelen compenseren ruimschoots de beperkte extra verwarmingskosten die door het verluchten veroorzaakt worden. Denk eraan de verwarming op een lagere temperatuur af te stellen wanneer de ramen openstaan. Zo verspilt u geen energie. Stel de verwarming opnieuw af op de normale temperatuur zodra de ramen gesloten worden. U zult merken dat het niet lang zal duren voordat de temperatuur opnieuw aangenaam wordt.
 • En als het regent? U kunt toch verluchten zonder uw vloer of tapijten te beschadigen! U kunt bijvoorbeeld wachten tot de bui voorbij is om de ramen open te zetten. U kunt ook de kantelramen openen of kijken vanuit welke richting de regen het huis binnenkomt... en alleen de ramen openen aan de andere kant van de woning. Blijf in elk geval thuis wanneer de ramen een kwartiertje openstaan.
 • Bijkomende verluchting: denk eraan om, naast de dagelijkse verluchting, telkens extra te verluchten wanneer een grote hoeveelheid vervuilers in uw woning aanwezig is. Dat is het geval bij de aankoop van een nieuw meubel, bij schilder- of herstellingswerken, bij het plaatsen van kamerbreed tapijt, bij het gebruik van een pesticide, enz.

Wat vervuilt onze woning?

Op de website www.binnenlucht.be, vindt u een overzicht van de belangrijkste vervuilers van binnenlucht.

U vindt er ook wat u moet doen om geen last te hebben van die vervuilers.

U krijgt bovendien een volledige uitleg van de impact van binnenluchtvervuiling op onze gezondheid.

Denk er dit jaar dus aan uw woning goed te verluchten!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/12/2012
Origineel artikel geschreven door op 04/01/2010

Bronnen: FOD Volksgezondheid, www.binnenlucht.be

Vindt u het artikel interessant?