• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Verlaagt de anticonceptiepil het seksuele verlangen?

Verlaagt de anticonceptiepil het seksuele verlangen?

Volgens sommige artsen, kan het seksuele verlangen alleen maar toenemen bij vrouwen die de anticonceptiepil nemen. Die vrouwen lopen niet het risico om ongewenst zwanger te worden, zijn niet meer bang om te vrijen en voelen zich bijgevolg verlost van een zware last zodat zij zich op seksueel vlak volledig kunnen uitleven. Al is het voorgaande niet helemaal fout, de werkelijkheid is veel genuanceerder.

Anticonceptiepil en verlangen

20 tot 40% van de vrouwen die de anticonceptiepil nemen, beweert een vermindering van het seksuele verlangen te ondervinden (1). Al verklaren sommige vrouwen dat de pil een positieve impact heeft op hun verlangen, toch zijn zij tweemaal minder talrijk dan de vrouwen die het eerder hebben over negatieve gevolgen. Deze vrouwen beweren bovendien dikwijls dat zij hinder ondervinden van het uitblijven van de schommelingen van hun seksuele verlangen tijdens hun cyclus.

Waarom heeft de pil een negatieve impact op het seksuele verlangen?

Het seksuele verlangen is grotendeels afhankelijk van het testosterongehalte in het bloed. Testosteron, dat vaak beschouwd wordt als een mannelijk hormoon, komt inderdaad ook voor bij de vrouw, al is bij haar het testosterongehalte minder hoog. Dat hormoon is trouwens zeer belangrijk voor de vrouwelijke seksualiteit.
De anticonceptiepil zorgt echter voor een vermindering van het actieve testosterongehalte in het bloed. Dit effect wordt soms bewust nagestreefd in de behandeling van acne en ongewenste beharing, en wordt als volgt verklaard:

 • De anticonceptiepil vermindert, soms tot 50%, de aanmaak van testosteron door de eierstokken.
 • De pil zorgt voor een aanzienlijke verhoging van het eiwit SHBG (sex hormone binding globuline) in het bloed. Dit eiwit neutraliseert het testosteron en maakt het inactief.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2011
Origineel artikel geschreven door op 28/08/2007

Bronnen: (1) Rik HW van Lunsen MD, PhD Dept Sexology & Psychosomatic Gynecology Division Ob/Gyn Academic Medical Centre, University of Amsterdam, bij gelegenheid van een tussenkomst op het Salon de gynécologie obstétrique pratique 2007, in het Palais des Congrès van Parijs.(2) Warnock J K, Clayton A, Croft H, Segraves R, Biggs F C, Comparison of Androgens in Women with Hypoactive Sexual Desire Disorder: Those on Combined Oral Contraceptives (COCs) vs. Those not on COCs. J Sex Med 2006;3:878-882

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten