PUBLICITÉ

Verkeerde ademhaling kan een fobie uitlokken

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 02/03/2015 - 09h21
-A +A

Onze emoties hebben een invloed op onze ademhaling. Als we ontspannen zijn, ademen we langzaam en rustig. Als we stress hebben, versnelt onze ademhaling en wordt ze oppervlakkiger. Omgekeerd beïnvloedt onze manier waarop we ademen ook onze emoties. We kunnen dus op zo’n manier leren ademhalen dat we ons ontspannen voelen, of we kunnen slecht ademhalen en zo angsten en fobieën ontwikkelen. Maar hoe moeten we nu goed ademhalen?

PUB

Wat is goed en wat is slecht ademhalen?


De buikademhaling is een goede ademhaling. Daarvoor moeten we het middenrif, de grote spier onder aan onze borstkas, samentrekken. Door de samentrekking van het middenrif vergroot het longvolume en kunnen we lucht inademen. En terwijl het middenrif bij het inademen zakt, duwt het de organen in de buik naar beneden en masseert het die zo. We noemen deze manier van ademhaling de buikademhaling omdat de buik uitzet op het moment dat we inademen.

Deze vorm van ademhalen ontspant, ze maakt ons rustig en doet ons deugd.
Slecht ademhalen daarentegen is ademhalen met het bovenste deel van de borstkas. Deze  hoge ademhaling zou normaal aanvullend op de buikademhaling moeten worden gebruikt, als we namelijk meer zuurstof nodig hebben. Maar bij sommige mensen wordt ze soms de hoofdademhaling.

Hoe kan de ademhaling angsten opwekken?


Een hoge ademhaling is minder makkelijk en minder comfortabel omdat de lucht moeilijker terug naar buiten stroomt dan bij de buikademhaling. Bij die laatste wordt de uitademing ondersteund door de buikspieren. Als u alleen met het bovenste deel van uw borstkas ademt, zult u een drukkend, onvrij of zelfs benauwd gevoel krijgen. Dat onaangename gevoel kan angst veroorzaken. Die angst versterkt de hoge ademhaling, die op haar beurt het drukkend gevoel versterkt. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Uiteindelijk kunt u zo een angst- of paniekaanval krijgen.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 02/03/2015 - 09h21

Psychologie de la peur : craintes, angoisses, phobies, Christophe André, 2005, Odile Jacob éditions.
Surmonter vos peurs, vaincre le trouble panique et l’agoraphobie, Dr Jean-Luc Emery, Odile Jacob édition, 2002. Petites angoisses et grosses phobies, Christophe André, 2002, Seuil éditions.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ