Verkalking

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Afzetting van kalkzouten in levend weefsel, van groot belang bij de botvorming. In het zeer jonge embryo komt nog geen botweefsel voor en dus ook geen verkalking.
De skeletaanleg vindt plaats in de vorm van ophopingen van primitief bindweefsel.
In sommige van deze bindweefselophopingen vindt direct botvorming plaats (zogenoemde desmale verbening), andere worden eerst geheel door embryonaal kraakbeen vervangen. Dit kraakbeen verbeent dan later (chondrale verbening).
Deze verbeningsprocessen en dus verkalkingsprocessen beginnen omstreeks de achtste week van de ontwikkeling van het embryo in de baarmoeder, maar er bestaat een grote variatie in begin en tijdsduur van de verbening voor de verschillende delen van het skelet. Pas tegen het zesentwintigste jaar is de verbening compleet en kan men de aanleg van het skelet als voltooid beschouwen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Osteoporose: het medicijn heet sport Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

De cijfers van osteoporose zijn huiveringwekkend. Met de langere levensverwachting is deze ziekte een van de belangrijkste gezondheidsproblemen van onze maatschappij geworden. Er bestaan nochtans remedies.

Osteopathie: de ene is de andere niet Geüpdatet op 04/12/2006 - 00h00

Osteopathie is een zachte geneeswijze die heel uiteenlopende pijnklachten probeert te verhelpen via manipulatie van de gewrichten. Maar daarnaast is de term ook de verzamelnaam voor het geheel van botziekten. Dit artikel kan u helpen om de twee voort...

Tabak en pijn Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

Uit epidemiologische enquêtes is een positieve correlatie gebleken tussen tabaksgebruik en diverse plaatselijke pijnsyndromen, waaronder pijn aan de lenden- of halswervels.

Meer artikels