Verhuizen : bron van stress en ongerustheid !

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/08/2013 - 21h42
-A +A

Elke zomer verhuizen ongeveer 500.000 Belgische gezinnen. Deze veranderde houvast veroorzaakt altijd stress.

De breuk kan soms tot angstklachten, aanpassingsstoornissen en zelfs depressie leiden.

Volgens psychologen is verhuizen de 3de belangrijkste oorzaak van trauma's, na rouwen en scheiden.

PUB

Verhuizen betekent je vertrouwde houvast verliezen

Goed om te weten :
in 20 jaar tijd is het aantal verhuizingen in België met 38% gestegen.
Vooral in het Brusselse lijkt men weinig honkvast !

Stress
Van woning veranderen, zijn dagelijkse herkenningspunten achterlaten, veroorzaakt stress bij iedereen.
Bij sommigen kan die stress echter ontaarden in angstklachten of aanpassingsstoornissen. In de meeste gevallen gaat het om een normale adaptatiefase. Nervositeit, onrust, opwinding en bij kinderen scheidingsangst: het zijn stuk voor stuk symptomen die thuishoren in het 'angstregister'.

Depressie
Daar kunnen nog depressieve klachten (zwarte gedachten, slapeloosheid) bijkomen, afhankelijk van de aanleg van de persoon in kwestie. In dit stadium is het belangrijk om de impact van de verhuizing te evalueren. Die verschilt uiteraard naar gelang de omstandigheden: is het werk de oorzaak van de verhuizing, gaat het om gezinsuitbreiding, verbetert of verslechtert het beroepsstatuut, is er sprake van een scheiding, pensionering, …? Ook de omstandigheden van de verhuizing spelen een belangrijke rol: een vastgoedlening, de afstand van het werk en van de rest van de familie, noodzakelijke werken enz.

Wanneer is er reden tot ongerustheid ?

Als de symptomen aanhouden (langer dan een à twee maanden), zeer intens zijn of gepaard gaan met depressiesymptomen. In dat geval moet u een arts raadplegen. Die zal in de eerste plaats luisteren en u informatie en advies geven over mogelijke oplossingen.

Zit de malaise dieper, dan kunnen cognitieve en gedragstherapie nuttig zijn. Ook stressbeheersingstechnieken zijn efficiënt : progressieve spierrelaxatie, ademhalingscontrole, lichaamsbeweging, … In sommige gevallen moeten de angst- of depressieklachten behandeld worden met geneesmiddelen.

Het komt er vooral op aan de symptomen niet te ontkennen of te minimaliseren. Een dergelijke houding dreigt het alleen maar moeilijker te maken en de behandeling nodeloos te vertragen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 20/07/2004 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 12/08/2013 - 21h42

Soigner le stress et l'anxiété par soi-même (Zelfzorg bij stress- en angstklachten), dr. Servant, Ed. Odile Jacob.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat zijn de eerste tekenen van stress? Gepubliceerd op 16/04/2013 - 12h08

Wat zijn de tekenen van stress? Is het chronische stress of niet? Wat zijn de belangrijkste oorzaken van stress? Stress gaat gepaard met tekenen die we kunnen opsporen, op voorwaarde dat we er oog voor hebben en dat we luisteren naar de mensen rondom...

Borstkanker: de mededeling Geüpdatet op 10/10/2006 - 00h00

Als een patiënt de dokter voorzichtig hoort zeggen dat hij slecht nieuws heeft, stort zijn wereld in elkaar. Het verpletterende nieuws komt voor de patiënt vaak als een donderslag bij heldere hemel.

Hoe kan men iemand helpen om te slagen? Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Iemand uit uw vriendenkring is bezig met een project dat heel belangrijk is voor hem en u wilt hem helpen om te slagen ? Hoe gaat u tewerk om hem te ondersteunen zonder te autoritair of afstandelijk te zijn? Welk middel kunt u gebruiken om hem te hel...

Meer artikels