PUBLICITÉ

Verhoogde cholesterol: wat zijn de symptomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/07/2014 - 11h28
-A +A

Sommige mensen vragen zich af of bepaalde symptomen wijzen op een verhoogde cholesterol.

Als dat zo zou zijn, dan zouden die signalen namelijk kunnen aangeven dat het tijd is om uw cholesterolgehalte te laten meten.

Jammer genoeg is dat niet het geval.

PUB

Er bestaat geen specifiek symptoom dat zich manifesteert als iemand te veel cholesterol in zijn bloed heeft.

We kunnen dus op geen enkel teken afgaan om te besluiten ons cholesterolgehalte te laten meten en na te gaan of wat dat betreft alles in orde is.

Verhoogde cholesterol is een onopgemerkt en sluipend fenomeen, net als hypertensie.

De symptomen van verhoogde cholesterol zijn de symptomen van de complicaties

Pas na een jarenlange evolutie kunnen er zich symptomen manifesteren. Maar dan is het al te laat, want die tekenen zijn dan de symptomen van de complicaties bij verhoogde cholesterol.

Ter herinnering: op termijn gaat de overtollige cholesterol zich afzetten op de vaatwanden (atheroomplaque), waardoor de bloedvaten vernauwen en de bloedsomloop belemmerd wordt. Dat kan leiden tot artritis van de onderste ledematen. De atheroomplaque kan harder worden en een angina pectoris veroorzaken. Er kan zich ook een bloedklonter vormen. Als die loskomt en een kransslagader verstopt, volgt er een hartinfarct. Als een slagader in de hersenen verstopt raakt, volgt een cerebrovasculair accident (herseninfarct). Als een slagader in de nieren verstopt raakt, volgt er nierfalen.

De symptomen van die aandoeningen zijn genoegzaam bekend (of zouden het moeten zijn, omdat ze levensbedreigend zijn):

Wat zijn de tekenen van angina pectoris?

Herseninfarct of hartaanval? De waarschuwingssymptomen verschillen!

Globaal gezien zijn dit de symptomen die kunnen wijzen op een hart- en vaataandoening als gevolg van verhoogde cholesterol:

  • pijn in de kuiten
  • pijn en een drukkend gevoel in de borststreek
  • misselijkheid, duizeligheid
  • koorts, hoofdpijn
  • ademnood, hartkloppingen
  • koude vingers, handen en voeten
  • krachtverlies in het gezicht, in de armen, de benen, en dat vooral aan één lichaamshelft
  • spraakstoornissen
  • gezichtsstoornissen
  • enz.

Wanneer moet u uw cholesterol laten controleren?

Het cholesterolgehalte wordt gemeten met een simpele bloedafname in nuchtere toestand (na 12 uur zonder inname van voedsel of drank).

De totale cholesterol wordt gemeten, samen met het gehalte aan HDL-cholesterol (‘goede’ cholesterol) en de hoeveelheid triglyceriden. Het gehalte aan LDL-cholesterol (‘slechte cholesterol’) wordt bepaald op basis van de vorige waarden.

Aangeraden wordt om de cholesterol een eerste keer voor het 30e levensjaar te laten controleren om eventuele gevallen van familiale hypercholesterolemie (te veel cholesterol in het bloed) op te sporen. Daarna is het goed om uw cholesterol om de vijf jaar te laten controleren. Eenmaal de 50 voorbij laat u uw cholesterol best om de 3 jaar meten.  Dat is nodig omdat de slagaders met het ouder worden van nature harder worden. Diabetespatiënten moeten hun cholesterol minstens één keer per jaar laten controleren.

Ook magere mensen kunnen verhoogde cholesterol hebben!

Overgewicht en obesitas vergroten het risico op verhoogde cholesterol als gevolg van een onevenwichtige voeding, maar ook magere mensen kunnen aan hypercholesterolemie lijden. In dat geval gaat het vaak om een familiaal fenomeen.

Naast leeftijd en diabetes zijn er nog andere risicofactoren die moeten aanzetten tot een striktere controle van het cholesterolgehalte. Het gaat dan onder meer om familiale antecedenten van vroegtijdig coronarialijden, roken, hypertensie, overgewicht (of obesitas) of een veel te grote tailleomtrek.

Wat u vooral moet onthouden: kenmerkend voor verhoogde cholesterol is net het ontbreken van elk symptoom. Daarom is een regelmatige controle nodig!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/07/2014 - 11h28

Fédération française de cardiologie, www.fedecardio.com. Ansm, Prise en charge thérapeutique du patient dyslipidémique.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ