• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vergroot risico op ondervoeding bij ziekte van Alzheimer

Vergroot risico op ondervoeding bij ziekte van AlzheimerDe ziekte van Alzheimer tast zoals bekend het geheugen aan. Mensen met deze aandoening vergeten daardoor soms dat ze nog niet gegeten hebben of zelfs hoe ze moeten eten. Maar dat is niet de enige factor die het risico op ondervoeding bij Alzheimerpatiënten vergroot.

Veel Alzheimerpatiënten zijn ondervoed


30 tot 40% van de mensen met de ziekte van Alzheimer is ondervoed. Het falende geheugen is een van de factoren die het risico op ondervoeding doen toenemen, maar het is lang niet de enige factor. Door de problemen met kauwen is de textuur van het aangeboden voedsel vaak onaangepast.
Heel wat geneesmiddelen hebben als bijwerking dat ze de smaak veranderen. Als reactie op een oorspronkelijk overgewicht volgen patiënten vaak onaangepaste diëten. Hetzelfde geldt voor diabetes van het type 2. Het aantal opgenomen calorieën ligt bij bejaarden vaak te laag. Ze eten minder vlees, waardoor ze vaak te weinig eiwitten binnenkrijgen.
Alzheimerpatiënten kampen vaak met echte depressies of neerslachtigheid en lijden vaak ook aan anorexia. Het rondzwerven verhoogt het calorieverbruik aanzienlijk.

Hoe omgaan met ondervoeding?


Om verbetering in de situatie te krijgen moeten eerst en vooral de bijgaande pathologieën behandeld worden die ondervoeding in de hand werken: diabetes, anorexia, depressie, enz. Andere factoren moeten verbeterd worden, zoals de textuur van het voedsel, de smaak, het opdelen van de maaltijden
Het is een mythe dat oudere mensen een dieet tegen diabetes zouden moeten volgen zonder suiker, of een vermageringsdieet zonder vetten. Die opvatting moet dringend worden bijgesteld.
Probeer een evenwichtige voeding aan te reiken (compenseer bijvoorbeeld de verminderde vleesopname door melkproducten zoals kaas, melk of yoghurt). Hou daarbij ook rekening met de voorkeuren en de gewoonten van de persoon in kwestie.

Artikel gepubliceerd door op 30/03/2009

Bronnen: Persbericht van de Franse vereniging voor diëtisten en voedingsdeskundigen, 10 maart 2009.

Vindt u het artikel interessant?