Verbod op zonnebanken in Australië

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 06/01/2015 - 12h24
-A +A

Enkele beurten voor u op vakantie naar zee vertrekt of op geregelde tijdstippen om er goed uit te zien en het moreel op te krikken…. Zonnebanken zijn omstreden in België, maar ze zijn nog altijd toegelaten. In Australië zijn ze voortaan  strikt verboden.

PUB

Te veel UV, te veel melanomen

In Brazilië zijn ze al sinds 2009 verboden. Nu hebben ook de meeste Australische deelstaten de stap gezet en beslist om zonnebanken te verbieden. Dat net hier het hoogste aantal melanomen ter wereld voorkomt (80% van de nieuwe kankergevallen in Australie zijn huidkankers), heeft bij die beslissing een belangrijke rol gespeeld.

Maar ook de dood van een jonge vrouw in 2007 heeft mee tot dit drastische verbod geleid. De 25-jarige vrouw  kreeg huidkanker en zette haar laatste krachten en haar mediabekendheid in om strijd te voeren tegen de UV-straling in zonnebanken.

Resultaat: de meeste deelstaten van Australië (New South Wales, Victoria, Queensland en Zuid-Australië) hebben een verbod ingevoerd dat ingaat op 1 januari 2015, samen met een plicht tot schadevergoeding voor de professionelen van de UV-industrie. Alleen West-Australië en Tasmanië zijn niet zover gevolgd, maar ze hebben de bestaande wetgeving wel strenger gemaakt.

En in België?

Bij ons zijn zonnebanken niet verboden, maar gelden er wel strenge wetten. Zo is de stralingssterkte beperkt en zijn zonnebanken verboden voor jongeren onder de achttien en voor mensen met een gevoelige huid. Surf voor meer info naar de website van de Stichting tegen Kanker: http://www.kanker.be/reglementering-zonnebanken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 06/01/2015 - 12h24

The Camberra Times, 21 décembre 2014, http://www.canberratimes.com.au/act-news/act-bans-commercial-solariums-from-january-1-20141221-12bote.html.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Geen zonnebanken voor de leeftijd van 30 jaar! Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

Het risico op een kwaadaardig melanoom , de meest agressieve huidkanker , stijgt met 75% bij mensen die gebruik maken van zonnebanken en tanning cabines voor de leeftijd van 30 jaar. Het gebruik ervan is al verboden voor minderjarigen, maar misschien...

Zon en huidkanker: vraag & antwoord Gepubliceerd op 06/08/2013 - 17h21

Het aantal gevallen van huidkanker is de voorbije decennia aanzienlijk gestegen. Sommige vroeg opgespoorde tumoren zijn goedaardig, terwijl andere te duchten zijn. Dit laatste is het geval met melanomen, de ernstigste vorm van huidkanker. UV-stralen...

Meer artikels