Verbanden goedkoper

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 11/03/2002 - 00h00
-A +A

Minister Vandenbroucke brengt niet alleen slecht nieuws: deze week heeft hij de prijzen die de patiënten moeten betalen bij bandagisten en orthopedisten, grondig gewijzigd.

Overzicht

Pro memorie, bandagisten en orthopedisten zijn beschermde beroepsgroepen die al dan niet geconventioneerd kunnen zijn. In België zijn er meer dan 8.200 bandagisten, van wie er ongeveer 6.800 geconventioneerd zijn, en 562 orthopedisten van wie er slechts 20 niet geconventioneerd zouden zijn. Het akkoord tussen de vertegenwoordigers van de minister en die van beide beroepsgroepen is dus belangrijk. Temeer daar de genomen maatregelen rechtstreekse gevolgen hebben voor de patiënt en onmiddellijk ingang vinden tot eind 2003.

In de praktijk

De nieuwe conventie voorziet dezelfde terugbetalingstarieven als de vorige. We moeten dus hetzelfde bedrag betalen voor dezelfde dienst. Als de zorgenverstrekker bij de patiënt thuis komt, moet hij net zoals vroeger een hoger honorarium vragen, maar het bedrag werd door de minister geplafonneerd.Een andere belangrijke nieuwigheid, als het bedrag hoger is dan € 310, is de toepassing van de derde betalersregeling. De patiënt zal dus enkel nog het REM-geld moeten betalen; de rest wordt betaald door het ziekenfonds van de patiënt.Dat geldt evenwel niet voor speciaal materiaal, bijv. voor incontinentie of stomamateriaal. In deze gevallen wordt steeds de derde betalersregeling toegepast, ongeacht het bedrag.Ook patiënten met een WIGW-statuut kunnen aanspraak maken op de derde betalersregeling, ongeacht het bedrag. De tarieven vindt u op de website van minister Vandenbroucke.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 11/03/2002 - 00h00 : Persmededeling van F Vandenbroucke van 1 maart 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Te veel kinesisten? Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

De minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke heeft de kinesisten tegen zich in het harnas gejaagd. In een persmededeling kondigt hij een grondige hervorming van de kinesitherapie in België aan

Spoedgevallen: duurder Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Het staat nog niet vast, maar de minister heeft gesproken: het aantal onnodige raadplegingen op spoedgevallendiensten moet dalen...

Een paspoort voor diabetespatiënten... Geüpdatet op 14/03/2003 - 00h00

Sinds begin maart bestaat er een paspoort voor mensen met type 2 diabetes. Het paspoort dient niet om deze patiënten te inventariseren, maar wil hen toegang geven tot een groter aantal gezondheidszorgen, waarvoor ze minder moeten betalen.

Meer artikels