• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Verandert astma onder invloed van de vrouwelijke hormonen?

Verandert astma onder invloed van de vrouwelijke hormonen?

Vrouwen met astma ondervinden in de loop van hun leven vaak schommelingen in hun ziekte. De grote hormonale veranderingen van de menstruatiecyclus en de menopauze kunnen een bestaande astma verergeren. Tijdens de zwangerschap zorgen ze in een derde van de gevallen net voor een verbetering. Maar voorlopig zijn deze schommelingen nog niet te verklaren of te voorspellen. Een woordje uitleg door dr. Anne Prud’homme, pneumoloog en hoofd van de dienst ademhalingsziektes in het CHU van Tarbes in Frankrijk.

Astma begint niet altijd in de kindertijd en stopt ook niet per se in de puberteit

“Er bestaan nog heel wat misvattingen over astma“,vertelt dr. Anne Prud’homme. “Een ervan is dat astma verdwijnt in de puberteit, wat niet klopt. Het profiel van astma kan in de puberteit weliswaar veranderen, maar genezen doet de ziekte niet. Astma komt ook veel meer voor bij vrouwen: vanaf de leeftijd van twaalf jaar worden anderhalve keer meer gevallen vastgesteld bij vrouwen dan bij mannen. In de kindertijd is het net andersom en komt astma meer voor bij jongens dan bij meisjes. Astma kan het hele leven door veranderen; die schommelingen gaan hand in hand met de grote hormonale schommelingen bij vrouwen (menstruatie, zwangerschap en menopauze).”

Hoe evolueert astma tijdens de zwangerschap?

Dr. Anne Prud’homme: “Het verloop van astma is net in de periode van de zwangerschap het meest bestudeerd. We weten dat de ziekte in een derde van de gevallen verbetert, in een derde gevallen verergert en in een derde van de gevallen onveranderd blijft. Maar het is absoluut niet te voorspellen in welke richting de astma in die bijzondere levensfase zal evolueren. Daarom worden zwangere vrouwen die astma hebben heel nauwgezet gevolgd door hun pneumoloog.

Ook hierover bestaat er trouwens een mythe die de wereld uit moet. Astmageneesmiddelen, zo luidt het, zouden nefast zijn voor de baby. Het tegendeel is waar. Een astma die niet onder controle is, is juist gevaarlijk omdat plots optredende ademhalingsproblemen bij een zwangere moeder zware gevolgen kunnen hebben voor het kind (complicaties, laag geboortegewicht, vroegtijdige bevalling enz.).

Zwangere vrouwen mogen hun medicatie dus zeker niet uit eigen beweging stopzetten of verminderen, maar moeten erover praten met hun arts. Hij kan hen geneesmiddelen voorschrijven die voor de foetus onschadelijk zijn en die met name niet-teratogeen zijn (die geen misvormingen kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap). Ik herhaal het dus nog eens: er is geen enkel risico voor het ongeboren kind als de astma bij de moeder goed behandeld wordt.”

Artikel gepubliceerd door op 07/06/2016

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Astma: wat we erover moeten weten

 • Astma is een aandoening van de luchtwegen, gekarakteriseerd door aanvallen van 'naar adem snakken' vanwege een ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating