Veneuze insufficiëntie: wat kunt u doen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/06/2008 - 00h00
-A +A

Veneuze insufficiëntie is een goedaardige aandoening, maar ze moet wel in de gaten gehouden worden. Niet alleen om de aandoening gepaard kan gaan met verwikkelingen, maar ook omdat ze negatieve gevolgen kan hebben voor de levenskwaliteit.

PUB

De aders in de benen: de zwakke schakel in de bloedcirculatie

Veneuze insufficiëntie, zware benen: het zijn twee omschrijvingen die vaak gebruikt worden om hetzelfde probleem aan te duiden: een bemoeilijkte doorbloeding van de benen. De hartpomp volstaat in dat geval niet meer om het bloed vanuit de voeten terug naar boven te laten stromen. Daardoor heeft het bloed soms de neiging om zich op te hopen in de onderste ledematen. Dat kan op zijn beurt voor spataders zorgen (misvormde aders) en zelfs tot ernstige veneuze trombose (een bloedklontertje in de ader). In het dagdagelijkse leven gaat veneuze insufficiëntie gepaard met zware en vermoeide benen, tintelingen, kortom een onaangenaam gevoel dat soms kan ontaarden in een heuse handicap.
Wat u moet weten: het gevoel met 'zware benen' te kampen, is niet altijd te wijten aan veneuze insufficiëntie. Er zijn nog meer mogelijke oorzaken. Daarom is het belangrijk dat u er met uw arts over praat als het probleem aanhoudt.

Wat kan men doen om veneuze insufficiëntie te vermijden?

- vermijdt om langdurig rechtop te staan (in de file staan, strijken, enz.) en loop zo vaak als het maar kan even rond. De contractie van de kuitspieren zorgt voor een betere doorbloeding. Als lopen onmogelijk is, doe dan trappelbewegingen ter plaatse.
- Draag steunkousen na erover gesproken te hebben met uw arts.
- Vermijd posities waarbij de benen naar beneden hangen. Gebruik een voetsteuntje.
- Eindig uw douche met een koude waterstroom op uw benen waarbij u vertrekt van bij de voeten.
- Vermijd warme baden en blootstelling aan de zon die de aders 'luier' maken.
- Draag geen knellende kledij (lange broeken, rokken, kousen, schoenen).
- Geef de voorkeur aan schoenen met een hak die niet te hoog en niet te laag is, kies voor een hak van een paar centimeter.
Belangrijk: voorzorgsmaatregelen treffen is goed en het kan de levenskwaliteit ten goede komen, maar het is géén alternatief voor een onderhoud met uw huiarts. Alleen hij kan voor een doeltreffende follow-up zorgen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/06/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
O zo lichte benen... Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Lichte benen , de droom van zeer veel vrouwen die in min of meerdere mate last hebben van zware benen . Toch mogen we ons niet laten ontmoedigen: we beschikken inderdaad over een aantal middelen om de last te verlichten. Dit is onze strategie tegen z...

Middeltjes om zware benen te verlichten Gepubliceerd op 03/05/2016 - 17h02

Met het mooie weer kunnen we eindelijk onze zomerkleren bovenhalen en ons humeur wat opkrikken. Maar voor mensen met zware benen begint nu vaak de ellende! Enkele eenvoudige middeltjes om uw benen te verlichten.

De veneuze ziekte: wat is de betekenis van 'zware benen'? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Hoeveel Belgen hebben last van hun benen? Er bestaat geen officieel cijfer, maar als we ons baseren op de buurlanden, zou zeker meer dan 20% van de bevolking last hebben van zware benen . Zware benen zijn geen ziekte op zich, maar ze zijn wel een mog...

Zware benen: redenen om zich te verzorgen Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Zware of vermoeide benen is een frequente klacht die vele oorzaken kan hebben. Vaak gaat het om vermoeidheid na een lichamelijke inspanning. Maar als dat gevoel herhaaldelijk terugkomt en/of gepaard gaat met andere tekenen, kan het wijzen op een erns...

Meer artikels