Veldsla: een aanrader voor op uw bord

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/02/2016 - 12h58
-A +A

Veldsla is zo rijk aan caroteen dat u er, met de zomer voor de boeg, beter een kuur mee volgt dan capsules te slikken om te bruinen!

PUB

Wat is veldsla?

Veldsla is een plant die uiteenvalt in bosjes, zachte, ronde bladeren heeft en spontaan groeit op het veld. Vroeger plukte men ze in de herfst tijdens wandelingen met het hele gezin. Ze moest nadien verschillende keren gewassen worden. Vaak was ze nog heerlijk knapperig. Vandaag wordt veldsla voorgewassen en verpakt in bakjes met vershoudfolie errond. U spoelt ze één keer, giet ze in de slakom en klaar is kees. Sinds enkele jaren wordt ze van september tot maart op grote schaal gekweekt.Er bestaan verschillende variëteiten:

 

  • groene veldsla uit het Noorden (of Cambrai) is de meest voorkomende soort. Ze heeft grote, donkergroene bladeren en is vrij hard en krokant;
  • het zogenaamde broeivet heeft zeer groene, kleine blaadjes en is lekker mals en sappig;
  • Italiaanse veldsla is vrij zeldzaam. Ze heeft blekere, lichtjes gekartelde en harige bladeren, en smaakt minder fruitig

 

Hoe te kiezen?

Veel keuze hebt u eigenlijk niet! Let erop dat er geen gele bladeren zijn en controleer de verpakkingsdatum als die er is (dat is niet altijd het geval).

Veldsla is goed voor iedereen zodra men oud genoeg is om salade te mogen eten. Ze is zeer lichtverteerbaar.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 01/04/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/02/2016 - 12h58
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Evenwichtige afslankmenu's van oktober - n°8 Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

De onderstaande recepten bevatten weinig vet en zijn dus licht. Het brood, dat onmisbaar is, levert de koolhydraten die nodig zijn voor het evenwicht. Meteen hebt u een antwoord op de eeuwige vragen: "Wat gaan we vandaag eten?" en "Hoe stel ik een ev...

Vispannetje Geüpdatet op 08/03/2005 - 00h00

Een eenvoudig, lekker, evenwichtig en vetarm menu op basis van seizoensproducten. Het biedt een evenwichtige voeding voor het hele gezin, zonder risico op gewichtstoename, wel integendeel.

Meer artikels