• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Veiliger zwembaden?

Veiliger zwembaden?Minister Gosuin maakt zich nog steeds zorgen over de kwaliteit van de lucht in zwembaden. Na een één jaar durende studie worden maatregelen genomen om het chloorgehalte in zwembaden te verlagen.

Vorig jaar wierp Prof. Alfred Bernard van de Eenheid voor Toxicologie van de Université Catholique de Louvain (UCL) een steen in de Brusselse zwembaden door te wijzen op een mogelijk verband tussen het chloorgehalte in zwembaden en de verhoogde gevoeligheid van kinderen voor ademhalingsziekten.

Gevaarlijk gas...

Dit nieuws veroorzaakte paniek onder de bevolking en meerdere zwembaden zagen zich verplicht hun deuren te sluiten voor analyse. De hoogleraar uit Louvain-la-Neuve heeft zijn resultaten een jaar geleden voorgelegd aan een groep van onafhankelijke internationale deskundigen en deze hebben hem tot dusver niet tegengesproken. De letsels zouden in feite niet worden veroorzaakt door het chloor zelf, maar door het product van een scheikundige reactie tussen chloor en stikstofhoudende stoffen zoals urine, zweet en speeksel. Dit product is trichlooramine, een wateronoplosbaar vluchtig gas.Besluit van de expert: het chloorgehalte in het water van zwembaden moet worden verlaagd. Dat betekent ook dat de zwembaden minder goed zullen worden ontsmet als geen andere hygiënische maatregelen worden genomen.Wat er ook van zij, de Brusselse Minister Didier Gosuin zal meer dan 340.000 € besteden aan de verbetering van de kwaliteit van de Brusselse zwembaden. De zwembaden die niet aan de normen voldoen, zullen hun deuren moeten sluiten. In de andere gewesten werden nog geen maatregelen genomen, maar hopelijk zullen die niet te lang uitblijven.

Artikel gepubliceerd door op 02/03/2002

Bronnen: Het Kabinet van het Ministerie van Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer en van het Ministerie van Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten