Veilig klussen

Gepubliceerd op 15/04/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Tips en voorzorgsmaatregelen

  • Gebruik alleen maar veilig gereedschap, en ga zo veilig mogelijk met dat gereedschap om.
  • De werkplek moet goed verlicht en goed geventileerd zijn. Hoe minder rommel en los gereedschap er rondslingeren, des te beter.
  • Maak er een gewoonte van om gebruiksaanwijzingen en veiligheidsvoorschriften niet alleen te lezen, maar ook toe te passen.
  • Wees dubbel voorzichtig met vuur, en houd altijd rekening met mogelijk brandgevaar.
  • Ladders en trappen waarop gewerkt wordt, moeten beslist veilig zijn.
  • Ook voor de doe-het-zelver zijn stevige schoenen, oor-doppen, stofmaskers, veiligheidsbrillen en werkhandschoenen bepaald geen luxe. Al die nuttige zaken zijn in de goede doe-het-zelfwinkel te koop.
  • Doe sieraden af, werk niet in loshangende kleren en steek of bind lang haar vast. Dan kan er niets tussen draaiende apparaten komen.
  • Zorg dat er een EHBO-doos in huis is, vul de inhoud ervan ook regelmatig aan.
  • Wie bij het doe-het-zelven een goede lichaamshouding in het oog houdt (vooral bij het bukken en tillen) voorkomt verrekkingen, verdraaiingen, rug- en andere klachten.
  • Zeker bij het doe-het-zelven is haastige spoed zelden goed. Wat vandaag niet lukt, komt morgen beslist beter voor elkaar. De goeie doe-het-zelver bepaalt zijn eigen tempo en laat zich door niets en niemand opjagen, want de meeste ongelukken worden veroorzaakt door haast en moeheid.

Brand

Wordt er met brandbare stoffen gewerkt, zorg dan dat er een emmer met water of zand, een aangesloten tuinslang of een brandblussser bij de hand is. Rook niet bij dergelijk werk en blijf uit de buurt van open vuur en elektrische kachels.Lassen, solderen en verfbranden in de buurt van brandbare en ontvlambare vloeistoffen is beslist af te raden. Kan het echt niet anders, dan is uiterste voorzichtigheid geboden.Wat het toepassen van materialen betreft: stucwerk en behang zijn brandveiliger dan bijvoorbeeld schrootjes en linnen. Als dat mogelijk is, behandel brandgevoelige bekledingsmaterialen dan met een brandvertragend middel.Blus benzine- en elektriciteitsbrandjes nooit met water. Dat maakt de zaak alleen nog maar erger. De enige goede methode is blussen met zand of een geschikt brandblusmiddel.Over brandblussers: die moeten het Rijkskeur hebben, ze moeten gemakkelijk uit de houder te halen zijn, en het gebruik ervan moet heel simpel zijn.Een eenmaal aangeschafte brandblusser moet elk jaar gecontroleerd worden.

Gepubliceerd op 15/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hypoallergeen of dermatologisch getest? Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

Irritatie van de huid of een allergie, sommige huidtypes zijn erg gevoelig. Voor mensen met een fragiele huid zijn er heel wat cosmetische en hygiënische producten met de vermelding 'hypoallergeen' of 'dermatologisch getest'. Maar wat betekenen die t...

Feesten en niet slapen, is het gevaarlijk? Gepubliceerd op 09/06/2015 - 15h33

Het antwoord is nee, een nachtje doorfeesten en niet gaan slapen is niet gevaarlijk, vooral als je jong bent en in goede gezondheid. Vooral als het mooie nachten zijn en de opkomende zon vredevol is. Vooral tot slot als de uiensoep goed is en het fee...

Genezen met planten: uitkijken voor valstrikken Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

Heel wat sporters verzorgen zich met fytotherapie, geneeskunde op basis van planten. Daar is in theorie niets mis mee, maar waakzaamheid is geboden omdat de fytotherapie niet aan dezelfde controle onderworpen wordt als klassieke geneesmiddelen.

Meer artikels