VDB is gewonnen voor medische huizen

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 15/04/2002 - 00h00
-A +A

Medische huizen zouden een interessante denkpiste kunnen vormen om de kosten te drukken en toch iedereen toegang te verlenen tot een goede geneeskunde.

PUB
Overzicht

Minister Vandenbroucke heeft zich duidelijk uitgesproken voor medische huizen. Volgens hem zijn ze "van cruciaal belang" om zijn beleid tot een goed einde te brengen. Het concept van de medische huizen is tientallen jaren geleden ontstaan in een brede sociale beweging. De artsen die er werken, worden niet per prestatie vergoed en de patiënten betalen een forfait. Het medisch huis krijgt dan wel een forfait per ingeschreven patiënt. Het forfait werd herhaaldelijk verhoogd: met niet minder dan 40% in enkele jaren tijd, en de minister is voorstander van een nieuwe verhoging naargelang het profiel van de behandelde patiënten. Uiteraard vragen de patiënten meer tijd en aandacht. Het doel is iedereen toegang te geven tot een goede geneeskunde.

Studie

Onnodig te zeggen dat de collegae van de artsen die in medische huizen werken, die tariefverhoging met lede ogen aanzien. Dit neemt niet weg dat de minister die wil snoeien in het budget voor de gezondheidszorg, erg gewonnen is voor het concept. Hij heeft dan ook opgedragen te onderzoeken hoe het forfait beter kan worden aangepast aan het profiel van de patiënt. Dat is echter niet de eerste studie die daarover werd uitgevoerd: in een andere legislatuur werd ook een studie uitgevoerd over vrijwel hetzelfde onderwerp. Deze studie heeft geen resultaten opgeleverd en heeft nochtans 80 miljoen BEF of bijna 2 miljoen Euro gekost. De medische huizen van hun kant wensen een gemengd forfait bestaande uit een lagere vergoeding per ingeschreven patiënt maar een betaling per prestatie voor prestaties zoals thuisbezoeken 's nachts.

Het is weinig waarschijnlijk dat de berekeningen de volgende maanden rond zullen zijn, zodat de kans bestaat dat de beslissing wordt uitgesteld tot de volgende legislatuur...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 15/04/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een avatar voor een medisch dossier Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

Onderzoekers van IBM maakten een prototype van een visualiseringsoftware die artsen de mogelijkheid biedt om op dezelfde manier om te gaan met medische gegevens als met hun patiënten.

Belgische ziekenhuizen: gevaar voor ondervoeding Gepubliceerd op 04/12/2015 - 11h55

Ondervoeding is een te weinig bekend probleem bij ziekenhuispatiënten in België. In elk ziekenhuis van het land zijn nochtans twee tot zes van de tien patiënten ondervoed. Dat is in de eerste plaats gevaarlijk voor de patiënten zelf, maar het kost de...

Meer artikels