Vatbaarheid voor hoofdluizen, bestaat het?

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 14/09/2016 - 16h05
-A +A

“Mijn zoon/dochter heeft luizen!”
Elke ouder slaat alarm als het gebeurt.

Maar bestaat er zoiets als een gevoeligheid voor luizen?

Wat is de oorzaak van gevoeligheid voor luizen?

PUB

Bestaan er mensen die vatbaar zijn voor hoofdluizen?

«Luizenkop» is een scheldwoord en wordt wel eens gebruikt voor meisjes of jongens die vaker met luizen naar huis komen dan hun vriendjes, broer of zus. Zo gauw er op school luizen opduiken, mag je er gif op nemen dat ze zich ook in hun haar zullen nestelen.
De meeste artsen zijn het erover eens dat er een soort gevoeligheid voor luizen bestaat. Maar ze hebben er helaas geen verklaring voor.

Het haartype speelt een rol, maar het verklaart niet alles.
Sommige types haar  trekken makkelijker luizen aan dan andere. Kroeshaar en fijn krulhaar is voor luizen bijvoorbeeld minder comfortabel omdat ze zich minder goed kunnen vasthechten. Mensen met glad, sluik haar zijn dus kwetsbaarder. Maar zelfs van de mensen met min of meer hetzelfde haartype krijgen sommigen vaker met luizen te maken dan anderen.

 

Wat weet men wel over de vatbaarheid voor luizen?

Waarom de ene persoon gevoeliger is voor luizen dan de andere blijft dus een mysterie, maar herhaaldelijke besmettingen door luizen kunnen soms wel worden verklaard.
Volgens artsen kunnen de volgende factoren een besmetting door luizen stimuleren:

  • Nauw contact met vriendjes en vriendinnetjes, zoals knuffelen. Luizen springen niet, maar ze kunnen zich heel snel van het ene hoofd naar het andere verplaatsen. Dat verklaart allicht waarom meisjes vaker last hebben van luizen dan jongens.
  • Lang, loshangend haar vergroot het risico dat een luis op de hoofdhuid belandt. Kinderen met lang haar krijgen daarom vaak de raad om hun haar op te binden als ze in contact komen met andere kinderen.
  • Het uitwisselen met vriendjes van mutsen, petten, elastiekjes en andere accessoires die in of op het haar gedragen worden.

Luizen hebben, heeft dus niets te maken met slechte hygiëne. Kinderen, of volwassenen, met kraakschoon haar kunnen gerust luizen krijgen.
De zogenaamde luizenkoppen kunnen dus niets veranderen aan hun lot. Ze stigmatiseren is alleen maar contraproductief! We kunnen ze beter helpen om besmettingen te voorkomen of ervan af te raken.

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 29/08/2014 - 11h42 et mis à jour par Marion Garteiser, journaliste santé le 14/09/2016 - 16h05

http://lancaster.unl.edu/pest/lice/faq.shtml

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alles wat je moet weten over luizen Gepubliceerd op 02/09/2011 - 16h54

Luizen houden van de maand september. Zij hebben namelijk een voorkeur voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, scholen bijvoorbeeld. Luizen krijgen is niet erg. De pediculose van de hoofdhuid die er het gevolg van is, is een niet zo erge aandoenin...

De beste methode om luizen te verdelgen Geüpdatet op 02/11/2004 - 00h00

Een team uit Gent beveelt de natte in plaats van de traditionele droge methode aan om luizen te elimineren, de ongewenste gastheren die zich zo graag nestelen op de hoofdjes van onze kinderen…

Operatie luizen Gepubliceerd op 16/07/2013 - 09h59

Luizen komen op school heel veel voor. Ze sparen geen enkele sociale klasse en hebben niets te maken met een gebrek aan hygiëne. De angst om luizen te krijgen heeft tot een overdadig gebruik van producten tegen luizen geleid en ervoor gezorgd dat lui...

5 foute opvattingen over luizen behandelen! Gepubliceerd op 02/09/2013 - 17h55

Er zijn nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar die ons onze opvattingen over luizenpreventie en -behandeling zouden moeten doen herzien. Zo is het nutteloos om lakens en luidsprekers te bespuiten met een insecticidenspray en om kinderen met lu...

Meer artikels