• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Vatbaarheid voor hoofdluizen, bestaat het?

Vatbaarheid voor hoofdluizen, bestaat het?

“Mijn zoon/dochter heeft luizen!”
Elke ouder slaat alarm als het gebeurt.

Maar bestaat er zoiets als een gevoeligheid voor luizen?

Wat is de oorzaak van gevoeligheid voor luizen?

Bestaan er mensen die vatbaar zijn voor hoofdluizen?

«Luizenkop» is een scheldwoord en wordt wel eens gebruikt voor meisjes of jongens die vaker met luizen naar huis komen dan hun vriendjes, broer of zus. Zo gauw er op school luizen opduiken, mag je er gif op nemen dat ze zich ook in hun haar zullen nestelen.
De meeste artsen zijn het erover eens dat er een soort gevoeligheid voor luizen bestaat. Maar ze hebben er helaas geen verklaring voor.

Het haartype speelt een rol, maar het verklaart niet alles.
Sommige types haar  trekken makkelijker luizen aan dan andere. Kroeshaar en fijn krulhaar is voor luizen bijvoorbeeld minder comfortabel omdat ze zich minder goed kunnen vasthechten. Mensen met glad, sluik haar zijn dus kwetsbaarder. Maar zelfs van de mensen met min of meer hetzelfde haartype krijgen sommigen vaker met luizen te maken dan anderen.

 

Wat weet men wel over de vatbaarheid voor luizen?

Waarom de ene persoon gevoeliger is voor luizen dan de andere blijft dus een mysterie, maar herhaaldelijke besmettingen door luizen kunnen soms wel worden verklaard.
Volgens artsen kunnen de volgende factoren een besmetting door luizen stimuleren:

 • Nauw contact met vriendjes en vriendinnetjes, zoals knuffelen. Luizen springen niet, maar ze kunnen zich heel snel van het ene hoofd naar het andere verplaatsen. Dat verklaart allicht waarom meisjes vaker last hebben van luizen dan jongens.
 • Lang, loshangend haar vergroot het risico dat een luis op de hoofdhuid belandt. Kinderen met lang haar krijgen daarom vaak de raad om hun haar op te binden als ze in contact komen met andere kinderen.
 • Het uitwisselen met vriendjes van mutsen, petten, elastiekjes en andere accessoires die in of op het haar gedragen worden.

Luizen hebben, heeft dus niets te maken met slechte hygiëne. Kinderen, of volwassenen, met kraakschoon haar kunnen gerust luizen krijgen.
De zogenaamde luizenkoppen kunnen dus niets veranderen aan hun lot. Ze stigmatiseren is alleen maar contraproductief! We kunnen ze beter helpen om besmettingen te voorkomen of ervan af te raken.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, journaliste santé op 14/09/2016
Origineel artikel geschreven door op 29/08/2014

Bronnen: http://lancaster.unl.edu/pest/lice/faq.shtml

Vindt u het artikel interessant?