Hoeveel Belgen hebben last van hun benen? Er bestaat geen officieel cijfer, maar als we ons baseren op de buurlanden, zou zeker meer dan 20% van de bevolking last hebben van zware benen . Zware benen zijn geen ziekte op zich, maar ze zijn wel een mog...
Heel veel mensen, en vooral vrouwen, hebben last van zware benen. Op zich is de aandoening niet ernstig, maar ze moet wel behandeld en opgevolgd worden, anders kunnen er complicaties optreden. Een van die complicaties is de veneuze zweer, beter bekend als open been.

Veneuze zweer, een complicatie van zware benen
Zware benen zijn het gevolg van een slechte bloedsomloop in de benen. De bloedvaten in onze benen worden minder efficiënt en sturen het bloed niet efficiënt meer terug naar het hart. Daardoor blijft het in de onderbenen staan. Dat leidt tot allerlei onaangename gevoelens in de zware benen: een zwaar gevoel - daaraan ontlenen ze ook hun naam -, maar ook tintelingen en pijn. Spataderen zijn een ander teken van een slechte bloedsomloop in de benen. Het grootste risico van een slechte doorbloeding van de benen is een zogeheten diepe veneuze trombose. Daarbij raakt een ader verstopt door een bloedklonter. Deze kan op de duur loskomen en een longoedeem veroorzaken. Een ander risico van zware benen is dus de veneuze zweer.
Van zware benen tot veneuze zweer
Als de bloedsomloop moeizamer gaat verlopen en het bloed blijft staan, is dat zelfs te voelen op het niveau van de microcirculatie. Dat is de bloedsomloop in de kleinste adertjes die het bloed tot in de opperhuid brengt. Het gevolg is dat de huid beschadigd raakt. Wonden die niet genezen kunnen dan beginnen zweren en opengaan. Dat kan vanzelf gaan of als gevolg van een klein letsel (krabben, slag…). Dat fenomeen heet een veneuze zweer. Er zijn heel wat oorzaken van een veneuze zweer. Vaak zijn er ook meerdere oorzaken tegelijk in het spel en is het niet mogelijk om er één afzonderlijke aan te duiden. Maar zware benen en veneuze insufficiëntie zitten bijna altijd mee in het spel bij een veneuze zweer.