• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Tips (0)

Van welk voedsel word je vrolijker?

Van welk voedsel word je vrolijker?

Elke ochtend een lepel goed humeur kunnen nemen om meer pit te krijgen. Dat zou pas geweldig zijn, zeker als we het eens wat moeilijker hebben. Jammer genoeg bestaat dat niet! 

Maar we kunnen wel bepaalde levensmiddelen bovenaan op ons menu zetten die ons geven wat nodig is om onze stemming een duwtje in de juiste richting te geven.

Goed humeur: een kwestie van serotonine, koolhydraten, tryptofaan en vitamine C!

Volkorenbrood, pasta, kaas en pompoenpitten

De eerste twee producten leveren ons koolhydraten, de twee andere tryptofaan.

Koolhydraten kent u vast, maar wat is tryptofaan?

Dat is een aminozuur (een bouwstof van de eiwitten) dat niet vaak vermeld wordt. Het is nochtans heel belangrijk, want het is de precursor of voorloper van serotonine.

Serotonine is een neurotransmitter, een stof die in uw hersenen van het ene neuron naar het andere neuron hopt en heel wat rollen vervult. Het oefent onder meer een positieve invloed uit op onze stemming.

De productie van serotonine is vrij ingewikkeld. Naast tryptofaan zijn er ook koolhydraten nodig, want tryptofaan zet zich maar om in serotonine als er koolhydraten bij te pas komen.

Maar niet alle koolhydraten deugen daarvoor. Ze mogen niet uit gesuikerde producten  of dranken komen. Die komen heel snel in ons bloed terecht en hebben net het omgekeerde effect.

Er zijn goede - dat wil zeggen complexe - koolhydraten nodig en die vinden we in volkorenbrood, liefst met zemelen, in pasta, rijst en gedroogde peulvruchten, maar ook in erwten, kersen (het seizoen is bezig!) en chocolade!

Kaas is een van de producten met het hoogste gehalte aan tryptofaan.

Neem bij elke maaltijd een stukje, ook bij het ontbijt.

Hetzelfde geldt voor pompoenpitten. Plet ze wat in een vijzel en doe ze bij uw salades. Ze zijn overheerlijk, zeker als u ze vooraf wat roostert. U vindt er in elke biologische winkel.

Ook in wit vlees, gevogelte, eieren zit tryptofaan. 

 

Vette vis, brood met lijnzaad en postelein

Vette vis is een must!

Niet alleen omdat er tryptofaan in zit, maar ook omega 3. En omega 3 stimuleert de werking van de serotonine in de zenuwcellen.

Een tartaar van zalm, een lekkere makreel in witte wijn, sardientjes op olie, ansjovissen, (een toast met ansjovispasta en groentjes is superlekker), een forel gepocheerd in een bouillon met wijn en azijn of gebakken in de pan (het is zo klaar), een goeie opgelegde haring met aardappelen… allemaal ideetjes waaruit u naar eigen smaak een paar keer per week kunt kiezen.

Maar omega 3 zit ook in lijnzaad. Brood met lijnzaad is tegenwoordig overal te krijgen. Het levert u koolhydraten en omega 3, twee vliegen in één klap dus!

Postelein bevat ook veel omega 3. In het zuiden groeit ze ‘s zomers weelderig in het wild. Bij ons is deze slasoort wat vergeten, maar stilaan wordt ze herontdekt.

Ook in veldsla, spinazie en kool zit veel omega 3.

Maak uw salades met deze groenten klaar en geef er een vinaigrette bij van koolzaad- of notenolie, allebei ook goede leveranciers van omega 3.

 

Bijgewerkt door Paule Neyrat, diëtiste op 27/01/2015
Origineel artikel geschreven door op 05/06/2012

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Gezond eten ‘s winters is belangrijk

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten