• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Van melk word je dik!

Van melk word je dik! Het recente gerucht dat je van melkproducten vermagert, is voorgoed de wereld uit geholpen. Een Amerikaanse studie bewijst immers het tegendeel: kinderen die drie glazen melk per dag drinken, lopen juist meer risico op overgewicht. En voor één keer zijn niet vetten de boosdoeners, maar een hormoon, estron.

Onlangs werd beweerd dat melk en melkproducten een afslankende werking zouden hebben. Het gaat echter om misleidende reclame waarvoor helemaal geen wetenschappelijke bewijzen zijn. De infocampagne werd trouwens gefinancierd door de Amerikaanse melklobby.

De resultaten van een zeer ernstig onderzoek bewijzen echter het tegendeel. Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 12.000 kinderen van 9 tot 14 jaar, die gedurende drie of vier jaar gevolgd werden. Daarbij werden de effecten van melkconsumptie op de Body Mass Index geanalyseerd. De auteurs stellen vast dat melk drinken zowel bij jongens als meisjes gewichtstoename veroorzaakt. Zo lopen kinderen die meer dan drie glazen melk per dag drinken, 35% meer kans op zwaarlijvigheid dan kinderen die het bij één of twee glazen per dag houden.

Aan welk bestanddeel van melk is dat effect te wijten?

Volgens de onderzoekers zijn niet de vetstoffen in melk de dikmakers. Of de kinderen magere of volle melk dronken, had immers geen invloed op de onderzoeksresultaten. De schuldige zou estron kunnen zijn, een hormoon dat in melk zit. Het is trouwens al bewezen dat estron gewichtstoename bij ratten bevordert. De mens haalt 67 % van zijn estroninname uit melkproducten, vooral melk en boter. Bovendien worden magere en halfvolle melk verrijkt met lactoserum, een stof die veel estron bevat.

Deze gegevens moeten nog bevestigd worden, maar de hypothese lijkt toch vast te staan. Ze geeft in elk geval te denken over de officiële aanbeveling om elke dag twee tot drie melkproducten te consumeren. Deze aanbeveling werd vooral geformuleerd om voldoende calcium binnen te krijgen. Melkproducten zijn echter niet de enige calciumbronnen: ook water kan voorzien in onze calciumbehoefte.

Artikel gepubliceerd door op 02/08/2005

Bronnen: Berkey C.S. et coll., Arch. Pediatr. Adolesc. Med., 159 (6) : 543-550, 2005.

Vindt u het artikel interessant?