Paule Neyrat, diëtiste

Vakantie, hét moment om te picknicken

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 05/08/2008 - 00h00
-A +A

Waar u ook naartoe gaat, naar zee, naar de bergen, of naar het platteland, picknicken is gewoon een van de vaste vakantiegenoegens. Ook als u gewoon thuis blijft of gaat werken in de stad, kan picknicken in het stadspark een manier zijn om in gedachten even elders te zijn.

Begin op tijd met de voorbereiding!

Maak uw picknick de avond voordien klaar: enkele flessen water in de diepvriezer die als verkoelende elementen kunnen dienen, kartonnen borden en glazen (bioafbreekbaar), plastic bestek en een stoffen tafelkleed dat u achteraf thuis kunt wassen, een rol keukenpapier, ten minste één mes dat goed snijdt, liefst een opvouwbaar mes of een zakmes, een vuilniszak voor het afval en een toilettasje met wat ehbo-spulletjes. En een parasol voor als de zon steekt!
Als u een koelbox of een picknickmand klaarmaakt, leg dan de diepgevroren flessen water bovenaan en niet op de bodem: warmte stijgt, koude zakt.

Picknick "Salades"

Zomerse salade met kip
Voor 4 personen

250 gram koude kip
1 groene appel
100 gram meloenballetjes
1 handvol kersen
1/2 komkommer in blokjes gesneden
100 gram gemengde sla
1 grote tomaat
1 citroen
2 eetlepels rozijnen
1 yoghurt
1 koffielepel verse geraspte gember
1 eetlepel balsamicoazijn
zout
peper

Snij de kip in kleine blokjes. Schil de appel en snij ook die in blokjes. Haal met een meloenmesje balletjes uit het vruchtvlees van de meloen. Was de kersen, snij ze doormidden en haal de pitten eruit.
Schil de helft van de komkommer en snij die in blokjes. Was de sla en dep hem goed droog. Was de tomaat en snij ze in vieren. Snij de citroen doormidden en snij één helft in heel kleine dobbelsteentjes.
Doe alle ingrediënten in een slakom en voeg de rozijnen toe.

Maak de saus apart klaar en bewaar ze in hermetisch gesloten doos.
Meng de yoghurt, de gember, de balsamicoazijn en het sap van de andere halve citroen en breng alles op smaak met zout en peper. Klop de saus stevig op.

Slaatje van tomaten, courgettes en sardines
Voor 4 tot 6 personen

1 grote ui
2 teentjes knoflook
5 mooie tomaten
3 kleine courgettes
2 kleine paprika's
1 groot blik sardines op olie
2 eetlepels kleine zwarte olijven
1 eetlepel gehakte peterselie
1 citroen
1 eetlepel azijn
zout
peper

Pel de ui en de teentjes knoflook en snipper alles fijn. Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snij ze in vieren. Was de courgettes, snij de uiteinden af en snij ze in heel dunne schijfjes. Schil de paprika's en hak ze klein.
Snij de sardines in stukken en hou de olie uit het blikje apart.
Doe al deze ingrediënten in een slakom. Voeg de olijven en de peterselie toe. Meng alles voorzichtig.
Maak de saus apart klaar en bewaar ze in hermetisch gesloten doos.
Pers de citroen uit, en doe de azijn en de olie van de sardines bij het sap. Breng op smaak met zout en peper.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 05/08/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tomaten bewaren voor in de winter Gepubliceerd op 25/08/2012 - 16h26

Het tomatenseizoen is volop bezig én ze zijn lekker. Ze hebben veel smaak en zijn niet duur. Maak dus uw voorraad in voor de winter. Gedroogde tomaten, tomatencoulis of zelfs tomatenconcentraat maken is helemaal niet moeilijk.

Picknicken is niet ongevaarlijk! Gepubliceerd op 19/08/2015 - 08h50

Met de terugkeer van de mooie dagen , hebben we weer zin in zondagen in de openlucht . Om zulke mooie dagen goed te laten verlopen, zijn soms een aantal voorzorgsmaatregelen onontbeerlijk...

Hoe gaat snelwandelen in zijn werk? Geüpdatet op 24/07/2014 - 17h31

Wandelen is de meest natuurlijke en de makkelijkste lichamelijke activiteit die er bestaat. Iedereen kan het aan, tenzij er natuurlijk medische contra-indicaties zijn. De snelle versie - het snelwandelen - is zelfs een Olympische discipline . Wilt u...

Meer artikels