• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vakantie: een goed moment om te stoppen met roken

Vakantie: een goed moment om te stoppen met rokenBijna elke roker heeft zich al eens voorgenomen om te stoppen met roken. De komende vakantieperiode is misschien een goed moment om de daad bij het woord te voegen.

Stoppen met roken


Laat ons eerlijk zijn, er bestaat geen uitzonderlijk goede periode om te stoppen met roken. Elk moment is goed genoeg om de sigaret de rug toe te keren. Maar misschien kan de komende vakantieperiode net dat extra duwtje in de rug geven. Een goede motivatie is immers doorslaggevend in de strijd tegen tabak.
Er zijn verschillende redenen waarom de zomer een goed moment is om definitief afscheid te nemen van de sigaret. Zo lijkt stoppen bij veel rokers beter te gaan wanneer ze er tijd kunnen voor uittrekken. Het gaat vlotter wanneer ze weinig om het hoofd hebben, en niet onder al te veel stress of spanning staan.
De impact van de mensen uit de omgeving mag ook niet onderschat worden. Als u uw collega's elke dag ziet roken, wordt het moeilijker om aan de verleiding te weerstaan. Ze zullen allicht niet uw grootste toeverlaat worden in deze periode, of u evenmin motiveren om door te gaan met stoppen. Omgekeerd kan net uw werkplek een betere omgeving zijn om te stoppen, bijvoorbeeld als uw partner rookt, en als uw collega's allemaal fervente niet-rokers zijn.

Concrete datum om te stoppen met roken


In de vakantie beschikt u niettemin over meer tijd om het roken te compenseren met sportieve of andere activiteiten. Fysieke inspanningen bedwingen de drang naar de sigaret. Joggen, fietsen, tennis of fitness verlossen van vervelende gedachten en muizenissen. U ondervindt ook meteen dat uw longcapaciteit is toegenomen en geniet van uw nieuwe lichaam.
Dat de vakantie een uitzonderlijke periode is, brengt een risico met zich mee. Wanneer de dagelijkse routine zich opnieuw aandient, wordt het ook gevaarlijker om in dezelfde, slechte gewoontes te hervallen.
Het is maar de vraag hoe u naar vakantie kijkt. Sommige rokers willen hun eerste vakantiedagen niet verknald zien door ontwenningsverschijnselen. Vakantie is voor hen lekker ontspannen en volmaakte rust. En daar hoort een sigaretje bij. Maar ex-rokers zien vakantie net als een vrij lichaam en geest, eindelijk verlost van een vreselijke dwang naar nicotine.
Of u nu tijdens de vakantie stopt met roken of niet, het beste is een concrete datum naar voor te schuiven waarop u zal stoppen. Omcirkel hem ruim op voorhand met rood in uw agenda. Breng ook uw vrienden en kennissen op de hoogte. Stoppen met roken is immers een bewuste keuze. Laat stoppen geen beslissing worden die u eindeloos uitstelt.

Artikel gepubliceerd door op 22/06/2009

Vindt u het artikel interessant?