Vakantie aan zee: maak er een echte gezondheidskuur van!

Gepubliceerd door Isabelle Delaleu, gezondheidsjournaliste op 02/08/2016 - 13h48
-A +A

Het zand, het stuifwater van de golven, de zon, de vissen en schaaldieren…  Aan zee zijn alle elementen aanwezig voor een vakantie die synoniem is met energie, ontspanning en een supergoede gezondheid! Profiteer er dus van…

PUB

Vakantie aan zee: de goede zeelucht

Aan zee is de lucht heel jodiumrijk, maar ook superzuiver, heel zuurstofrijk en vrij van ziektekiemen. Zeelucht stimuleert de ademhaling, vergemakkelijkt de spijsvertering en laat het hart minder hard werken”, vertelt Marie-Noëlle Veillet-Berry, naturopaat, sofroloog en algemeen directeur van het ‘Centre Alliance Pornic’.

Zeelucht bevat zeven tot zeventig keer minder stof dan de lucht in de stad en tot tweehonderd keer minder koolstofdioxide. Ze nodigt ons uit om diep in te ademen en onze longen goed te vullen. Deze door de wind zo typische lucht bevat ook extra zuurstof, omdat de luchtdruk aan zee iets hoger is. Door de kleine belletjes zout water die aan de oppervlakte uiteenspatten, zit zeelucht ook boordevol mineralen en oligo-elementen die normaal in het water blijven zitten. Die elementen vormen een soort natuurlijke aerosol die ervoor zorgt dat de haarvaatjes uitzetten doordat ze de uitwisseling tussen het lichaam en het zeemilieu versnellen.

“De lucht aan zee kalmeert het zenuwstelsel, toch bij de meeste mensen. Bij sommigen kan zeelucht het averechtse effect hebben en net op de zenuwen gaan werken. Dat komt heel zeker door het effect van het jodium (de stof werkt in op de schildklier). Sommige plaatsen hebben een echt een sterk tonisch effect”, aldus nog M.N. Veiller-Berry. “Vooral die plaatsen waar  er bij laagtij, als de zee zich terugtrekt, veel zeewier blijft liggen. Zeewier bevat namelijk heel veel jodium”.  

In het zand lopen

‘s Zomers moeten we onze voeten vrij laten zijn, ze gewoon zichzelf laten zijn! Op blote voeten lopen versterkt namelijk de spieren in de voeten (die zo hun rol van stabilisator beter gaan vervullen), maar ook de spieren van de enkels en de benen. De gewrichten daarentegen worden gespaard. Ze moeten nu veel minder hard werken dan de rest van het jaar, als we schoenen met hoge hakken dragen!

Ook het effect van het zand doet de voeten deugd. Het zand masseert en scrubt namelijk de voetzool. Gedaan dus met de likdoorns en de eeltplekken die ontstaan door de wrijving in onze strak zittende schoenen. Gedaan ook met de schimmels die altijd maar terugkeren door vocht! De hoornlaag zal zich stukje bij beetje ontwikkelen en onze voeten zo weerbaarder maken.

Ook het afrollen van de voet wordt bevorderd op onregelmatige terreinen zoals zand. Dat brengt de bloedsomloop in onze benen weer actief op gang, wat de benen lichter (en dunner) maakt. En aangezien schokken door het zand worden gedempt, wordt ook onze rug minder belast. Ook het evenwicht en de coördinatie gaan erop vooruit, want het hele lichaam moet zich aanpassen en de onregelmatigheden op de bodem compenseren. De reactie van ons lichaam op al die prikkels is voor iedereen goed, maar is zeker aan te bevelen aan heel kleine kinderen en bejaarden.

Gepubliceerd door Isabelle Delaleu, gezondheidsjournaliste op 02/08/2016 - 13h48

Marie-Noëlle Veillet-Berry, natuurgeneeskunde, sofroloog en Directrice het Alliance Pornic Centrum 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mijd de gevaren van het strand Gepubliceerd op 23/07/2012 - 15h29

Zee, zand en zon… Voor kinderen is een vakantie op strand het summum. Maar als ouder moet u altijd enkele voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat ze zich in de nesten werken. Dit zijn onze tips.

Welke risico’s lopen we op het strand? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h52

Misschien plant u deze zomer een strandvakantie en bent u vastbesloten om het ervan te nemen! Maar er zijn heel wat valkuilen op het strand, zoals insectenbeten, een onaangename ontmoeting met een kwal, snijwonden, zonneslag, sportongevallen, vrijen...

Beachvolleybal, de zomersport Geüpdatet op 09/08/2005 - 00h00

Na een frisse duik, een dutje onder de parasol en een wandeling op het strand misschien nog een partijtje beachvolleybal? Deze fysieke activiteit is weliswaar een uitstekend idee, maar toch zijn enkele voorzorgen misschien aangewezen.

Wat huist er allemaal in het zand op onze stranden? Geüpdatet op 28/07/2014 - 11h20

Waar is het fijner om de zomer door te brengen dan op een strand met fijn, zacht zand? Maar wees toch voorzichtig voor de organismen die in het zand kunnen schuilen. Bacteriën, schimmels en virussen: het zand op onze stranden is niet zo proper als we...

Meer artikels