• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  11 mening
 • Getuigenissen (0)

Vaginisme: penetratie is uitgesloten

Vaginisme: penetratie is uitgesloten

Wat houdt vaginisme in?

Sommige koppels zijn al jaren getrouwd, maar hebben nog nooit seks gehad. Niet omdat ze geen zin hebben, maar omdat het gewoon mechanisch onmogelijk is. Het probleem is heus niet zo zeldzaam. Wat gebeurt er precies?

Vaginisme: symptomen, uitleg, behandeling. 

 

Vaginisme: wat zijn de symptomen?Meestal raadpleegt het koppel eerst een gynaecoloog, om na te gaan of de vrouw een misvorming heeft. Penetratie is immers uitgesloten, ook al heeft ze zin in seks.

De gynaecoloog stelt vast dat er niets mis is met de vulva, maar als hij er een speculum probeert in te brengen of een vaginaal toucher uitvoert, merkt hij dat de spieren rond de vagina zich zeer sterk samentrekken, wat het onderzoek nagenoeg onmogelijk maakt.

 

Hoe is vaginisme te verklaren?

Vaginisme is een reflexmatige, onvrijwillige en dus onbeheersbare samentrekking van de spieren rond de vagina.

De vaginaopening is weliswaar volledig normaal, maar laat geen penetratie toe.
Toch vinden de meeste koppels daar wel iets op: ze vrijen op hun manier en laten hun verbeelding de vrije loop. Als ze een arts raadplegen, is dat meestal omdat ze een kind willen, en het vaginisme van de vrouw is daarbij een hinderpaal.

Mogelijke oorzaken voor vaginisme
Vanwaar die onvrijwillige contractie, die de vrouw verhindert om te genieten van één van de mooiste dingen in het leven? Vaak ligt de oorzaak in het feit dat de ouders haar nooit of op een zeer negatieve manier hebben voorgelicht. Ook angst voor seksualiteit of mannelijke agressiviteit kunnen een rol spelen. Eigenlijke seksuele agressie is veel zeldzamer als oorzaak.

Bijgewerkt door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 09/09/2014
Origineel artikel geschreven door op 30/08/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten