• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Tips (0)

Vaginale schimmels: vier vragen en antwoorden

Vaginale schimmels: vier vragen en antwoorden

Zo’n 10 tot 20% van de vrouwen krijgen in hun leven te kampen met vaginale schimmels. Het is een van de belangrijkste redenen voor een consult bij de gynaecoloog. Vaginale schimmels zijn goedaardig en zijn te verhelpen met een simpele behandeling. Daarna is het zaak om enkele hygiëneregels in acht te nemen om hervallen te voorkomen.

Waaraan zijn vaginale schimmels te wijten?

Vaginale schimmels zijn doorgaans goedaardig. De infecties worden veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans. Daarom spreekt men ook van ‘vaginale candidiasis’. Deze schimmel is van nature aanwezig in de vaginale flora en veroorzaakt infecties als het evenwicht in de flora verstoord is. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na een antibioticakuur, bij het opstarten van een hormonale behandeling (progestatieve pil), aan het begin van het seksueel actieve leven, in de menopauze, tijdens de zwangerschap, bij een onaangepaste intieme hygiëne (te veel of te weinig), bij diabetes enz.

Vaginale schimmels zijn met andere woorden geen seksueel overdraagbare aandoeningen, al kan de schimmel in zeldzame gevallen overgedragen worden op mannen (rode puistjes op de penis). Als die niet behandeld wordt, kan de infectie opnieuw worden doorgegeven aan de vrouw.  

Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmel?

Soms zijn er bij een vaginale schimmel helemaal geen symptomen, maar dat komt vrij zelden voor. Meestal manifesteert de infectie zich door lokale irritatie, jeuk, roodheid, kleine puistjes op de vulva en witte vloed of leukorroe. Leukorroe is een weinig overvloedige dikke, korrelige en kaasachtige afscheiding. Schimmels kunnen ook een branderig gevoel geven bij het plassen en tijdens het vrijen. Als ook de vulva of de vaginale wand ontstoken is, kan vrijen pijnlijk of zelfs onmogelijk worden.

Artikel gepubliceerd door op 21/04/2015

Bronnen: Manuel Merck, Éditions Larousse. Le guide de l’automédication, Éditions Vidal.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden